8 Nisan 2021 Perşembe

Patrona direnen Migros işçilerine 3’üncü gözaltı: Kod-29 nedir?

Kod-29 ile işten atılan Migros depo işçileri, iş adamı Tuncay Özilhan’ın villası önünde basın açıklaması yapmak istedi. İşçiler, patronu korumakla görevlendirilen polisler tarafından 3’üncü kez gözaltına alındı.

BOLD – Migros’un Kocaeli Çayırova deposunda çalışan işçiler ağır çalışma koşullarına karşı Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nda (DGD-Sen) örgütlendi. Sendikalaştıktan kısa süre sonra ücretsiz izne çıkarılan işçiler direniş başlattıkları sırada Kod-29 ile işten atıldı. Sendikalı şekilde işe iade talebiyle mücadele veren işçiler, Migros’un bağlı olduğu Anadolu Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın İstanbul Beykoz’da bulunan villası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polis ablukasıyla karşılaşan işçiler, darp edilerek gözaltına alındı. Bir emekçi, “Çaldığınız her şeyi alacağız! Korkun! Yine geleceğiz” diye bağırarak kararlılıklarını dile getirdi.

İşçiler daha önce de 2 defa Özilhan’ın evinin önünde basın açıklaması yapmak istemiş aynı şekilde polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınmıştı. Son gözaltıyla birlikte işçiler 3’üncü kez gözaltına alınmış oldu. İşçilerin Özilhan’ın villası önünde basın açıklaması yapma ısrarına karşı Kaymakamlık pandemiyi gerekçe göstererek eylem yasağı getirmişti.

KOD-29 NEDİR?

SGK’dan yapılan açıklamada, İş Kanunu’nda yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller fesih kısıtı uygulamasının istisnaları arasında sayılıyor. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller; görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içeriyor. Bu hallerin tamamında işten ayrılış işlemlerinin SGK’ya bildirimleri, 29 no’lu kod üzerinden yapılıyor. Patronlar, özellikle pandemi döneminde veya işçiyi atmak için hukuki gerekçe bulamadıklarında Kod-29’u kendilerine dayanak yapıyor.

Patrona direnen Migros işçilerine 3’üncü gözaltı: Kod-29 nedir? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder