7 Nisan 2021 Çarşamba

Reddedilen güvenlik soruşturması yeniden görüşülmeye başlandı

Geçen hafta TBMM Genel Kurulunda reddedilen güvenlik soruşturması teklifinin görüşülmesine muhalefetin tepkilerine rağmen başlandı. Genel kuruldaki görüşmelerde teklifin birinci bölümü kabul edildi.

BOLD – Reddedilmesine rağmen içtüzüğe aykırı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeniden oylanacak olan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Teklifi” yeniden görüşülmeye başlandı. TBMM Genel Kurulunda, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi’nin 7 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.

KAMUYA ALINACAK KİŞİLERLE İLGİLİ VERİ TOPLANACAK

TBMM Genel Kurulunda, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi’nin 7 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi. Buna göre, güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirildiği Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak. Güvenlik soruşturmasına görevin gerektirdiği niteliklere etkisi yönüyle kişinin eşi ile birinci derece kan ve sıhri hısımlarını dahil eden hüküm tekliften çıkarıldı.

ÖĞRETMENLERE DE GÜVENLİK SORUŞTURMASINA DAHİL EDİLDİ

Teklife göre güvenlik soruşturması yapılacak kişiler Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel, üst kademe kamu yöneticileri, özel kanunları uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulan kişiler, milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis, hizmetlerde statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın istihdam edilenler olarak sıralandı. Kabul edilen önergeyle, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılacaklar kapsamına, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler de dahil edildi.

GEÇEN HAFTA REDDEDİLMİŞTİ

AKP’nin kamu görevlerine alınacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını içeren 16 maddelik kanun teklifi, AKP’lilerin katılmadığı oylamada muhalefetin oyları ile reddedilmişti. AKP, muhalefet milletvekillerinin oylarıyla reddedilen teklifi, Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’nü yok sayarak yeniden oylatma kararı almış, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un devreye girmesini istemişti. Meclis tarihinde ilk kez yaşandığı kaydedilen bu duruma, muhalefet sert tepki göstermişti. Kanun’a göre, Meclis tarafından reddedilen teklifler, ret tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe görüşülemiyor.

Erdoğan’ın yakın korumasından balya balya şov

Reddedilen güvenlik soruşturması yeniden görüşülmeye başlandı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder