6 Nisan 2021 Salı

Miçotakis Libya’dan Türkiye ile deniz yetki anlaşmasının iptalini isteyecek

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bugün yapacağı Libya ziyaretinde geçici hükumetten Türkiye ile yapılan deniz yetki anlaşmasının iptalini isteyecek. Atina ayrıca ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya’dan çekilmesi çağrısında bulundu.

BOLD – Atina yönetimi, bugün yapacağı Trablus ziyaretinde geçici yönetimden Türkiye ile yapılan Doğu Akdeniz’deki deniz sınırı anlaşmasını iptal etmesini isteyecek.

Yunan hükumet sözcüsü Aristotelia Peloni, ziyaret öncesi düzenlediği basın toplantısında iki ülke arasındaki ilişkilerin ‘uluslararası hukuk ilkelerine ve iyi niyete’ dayanması gerektiğini söyledi.

Peloni, “Bu yeni dönemde, Libya için, topraklarında yabancı güçlerin ve paralı askerlerin varlığı gibi kendisini engelleyen sınırlar ile temelsiz ve uluslararası hukuku ihlal eden anlaşmalardan kurtulmak önemli” dedi.

Yunan Başbakanı, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus el-Menfi ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile bir araya gelecek.

Yunanistan’ın Trablus Büyükelçiliğinin yeniden açılması için de çalışmalara başlayacağı belirtiliyor.

Libya’da geçiş hükümetinin, 24 Aralık’taki genel seçimlere kadar ülkeyi yönetmesi bekleniyor.

YUNANİSTAN, LİBYA BÜYÜKELÇİSİNİ SINIR DIŞI ETTİ

Türkiye ve Libya 27 Kasım 2019’da Doğu Akdeniz’de ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı imzalandı.

Yunanistan, o dönemde Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin Atina’daki büyükelçisi olarak görev yapan ve şu anki yönetimde Libya Başkanlık Konseyi Başkanı (Cumhurbaşkanı) görevini üstlenen Muhammed El Menfi’yi sınır dışı etti. Ayrıca anlaşma ile Yunanistan’ın haklarının ihlal edildiğini iddia eden Atina yönetimi, anlaşmayı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’e taşımıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savunuyor. Atina, söz konusu hamle ile Ankara’nın Girit Adası’nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor.

ATİNA’DAN TÜRKİYE SUÇLAMA

Yunanistan Türk F-16 savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal ettiğini ve Ege’de yerleşim olan adalar üzerinde uçuş yaptığını ileri sürdü.

Yunanistan Savunma Bakanlığı iki Türk F-16 savaş jetinin dün öğle saatlerinde Koyun Adası üzerinde uçuş yaptığını duyurdu. Yunan devlet televizyonunun haberine göre savaş jetleri yerleşim yeri olan adanın üzerinde 4 bin 500 metre irtifada uçuş yaptı. Yunanistan Savunma Bakanlığı Mart ayında Türk savaş jetlerinin üzerinde yerleşim olan Ege’deki Yunan adaları üzerinde toplam dört kez uçuş yaptığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’ın 14 Nisan’da Ankara’da bir araya gelmesi planlanıyor. Dendias şimdiye kadar yaptığı açıklamalarda iki ülke arasında Akdeniz ve Ege’de yaşanan krizin tırmanmaması halinde görüşmeye hazır olduğunu ifade etmişti.

Dendias ile Çavuşoğlu arasındaki görüşmeye Alman hükümeti aracılık etmişti.

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yetki alanı ve doğalgaz kaynakları üzerinde hakkın kime ait olduğu tartışması, Ege’de kıta sahanlığı tartışması ve sığınmacıların düzensiz geçişi gibi kriz konuları bulunuyor.

Libya’da yeni yönetimle birlikte Türkiye etkinliğini kaybederken Yunanistan atakta

Miçotakis Libya’dan Türkiye ile deniz yetki anlaşmasının iptalini isteyecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder