8 Nisan 2021 Perşembe

Aşırı ağaç kesimi AKP’li milletvekilini bile isyan ettirdi

AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, TBMM’de sunum yapan OGM Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik’e tepki gösterdi. OGM’nin son yıllarda gereğinden fazla ağaç kestiğini belirten Ceylan bunun da felaketleri sebep olduğunu kaydetti.

BOLD – Komisyon Başkanı Eroğlu, AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’ın, Orman Genel Müdürlüğü’nün fazla miktardaki odun üretimi ve orman yangınlarına müdahale konularındaki eleştirilerine “Muhalefette söz bırakmamak için mi yaptınız bunu?” yorumunu yaptı

1.6 MİLYON HEKTAR ORMAN ALANI ZARAR GÖRDÜ

TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu, AKP Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. OGM Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, komisyonda sunum yaptı. İklim değişikliğinin ormanlara etkilerini aktaran Çelik, “1.6 milyon hektar orman alanı kar, rüzgâr, heyelan, taşma, kuraklıktan zarar görmüştür. Fırtına ve sel gibi aşırı hava olaylarının daha sık meydana gelmesi nedeniyle bazı dere kenarı, alüvyal, eğimli ve boşluklu ormanlardaki tahribatın daha da artmasını beklemekteyiz” dedi. Orman yangınlarının da arttığını aktaran Çelik, “Güzel bir çalışmayla müdahale süremizi 12 dakikalara kadar indirdik” dedi.

AŞIRI ODUN ÜRETİMİNE KÖYLÜLER KARŞI ÇIKAR OLDU

Çelik’in sunumunun ardından AKP’li Ceylan söz aldı. Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre odun üretimine ilişkin konuşan Ceylan, “O kadar aşırı bir üretim yapılıyor ki artık köylü size ‘Bu kadar üretim bizim müsaade edeceğimiz durumdan çıktı’ diye bir sürü yerde karşı çıkmaya başladı. Yani orman-halk ilişkilerini geçmişte köylüler bozarken, şimdi sanki teşkilat bozar noktasına geldi” dedi.

GİRESUN’DAKİ FELAKET AŞIRI AĞAÇ KESMEKTEN YAŞANDI

Ceylan, “İklim değişimindeki en büyük sıkıntı ani yağan yağmurlar. Bir ayda yağacak yağmur bir saatte yağıyor. Bu yağmuru tutacak en önemli unsurların başında ormanlar gelir. Siz ormanlarda bu kadar aşırı ağaç kesimi yaparsanız yağmuru tutamazsanız felaketler olur. En son yaşanan Giresun felaketini inceleyin, orada yine, ormanlardaki aşırı ağaç kesiminden kaynaklandığı söyleyebiliriz” dedi.

YANGINA MÜDAHALE 12 DAKİKAYA İNMEDİ

Ceylan, Çelik’in sunumundaki 12 dakika’ya da tepki göstererek, “Nallıhan’da son üç yıl içerisinde 3 büyük yangın çıktı. Buna rağmen Nallıhan’daki en son yangına geç müdahale edilmiş, ben şahidim bizzat. ‘12 dakika’ diyorsunuz ya, 12 dakikada falan değil, bir saat sonra falan müdahale edildi ve bin hektara yakın yer yandı orada” dedi. Ceylan konuşmasını tamamladıktan sonra Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu da “Muhalefette söz bırakmamak için mi yaptınız bunu” dedi.

AKP DÖNEMİNDE AĞAÇ KESİMİ KATLANDI

Orman alanlarındaki endüstriyel ağaç kesimi 2003 yılında 7.3 milyon metreküp iken 2018’de yaklaşık 19 milyon metreküpe yükseldi. 2010-2012 döneminde yıllık ortalama 13 milyon 526 bin metreküp endüstriyel odun üretimi için ağaç kesimi yapılırken bu rakam 2013-2016 döneminde yıllık ortalama 15 milyon 560 bin metreküpe yükseldi.

Suni gündemde boğulan işsizler cinnet getiriyor: Valilikte kendini bıçakladı

Aşırı ağaç kesimi AKP’li milletvekilini bile isyan ettirdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder