8 Nisan 2021 Perşembe

Merkez Bankasında Bahçeli etkisi: Elif Haykır Hobikoğlu kimdir?

Merkez Bankasında yeni Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu oldu. Eski MHP Kırşehir Milletvekili Mustafa Haykır’ın kızı Elif Haykır Hobikoğlu’nun nikah şahitliğini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yapmıştı. Peki Elif Haykır Hobikoğlu kim?

BOLD ANALİZ – Elif Haykır Hobikoğlu’nun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) girmesinin perde arkasında ‘özel kararname’ yatıyor. Hem devlet üniversitesinde hem TCMB’de görev yapmak mümkün olmadığı için AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen sene Resmi Gazete’de özel kararname yayınlamıştı. Kişiye özel kararnamenin yayınladığı günün ertesinde Hobikoğlu Banka Meclisi üyeliğine seçilmişti. Kişiye özel kararnamenin MHP lideri Bahçeli’nin talebi üzerine hazırlandığı ve Hobikoğlu’nun Merkez Bankası’na atandığı gündeme gelmişti.

GÜVENLİK BÜROKRASİSİNDEN SONRA SIRA EKONOMİDE

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada Hobikoğlu’nun, 15 Nisan 2021 Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına katılacağı bildirildi. Hobikoğlu’nun TCBM’de kritik görevlere getirilmesi emniyet ve askeriyeden sonra MHP’li kadroların ekonomi bürokrasisinde de artacağı şeklinde yorumlandı. Yeni süreçte MHP’nin Merkez Bankası’nın ucuza satılan 128 milyar dolarının akıbeti ve eksi 42 milyar dolara gerileyen rezervleriyle ilgili ne yapacağı da merak ediliyor.

ALMANYA: MHP’LİLER DEVLETTE FARKEDİLİR ŞEKİLDE ARTTI

Hobikoğlu’nun bir yıl geçmeden kritik faiz kararlarının verildiği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na getirilmesi MHP Genel Başkanı Bahçeli etkisini yeniden gündeme getirdi. Almanya Başbakanı Merkel hükümeti, Türkiye’de devlet içinde MHP’ye yakın kişilerin görev aldığını net bir şekilde açıklamıştı. “Federal Hükümet, MHP’nin siyasi taleplerinin Türk hükümet üyeleri arasında karşılık bulduğunu ve bu taleplerin düzenli biçimde yasalara girdiğini gözlemlemektedir. İlaveten Federal Hükümet, son yıllarda MHP çevresinden kişilerin devlet yapılarındaki oranının da fark edilir biçimde arttığına dair bilgi sahibidir.” ifadeleri kullanmıştı.

YENİ PARA POLİTİKASI ÜYESİ HOBİKOĞLU KİMDİR?

MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde Elif Haykır’ın ile Dr. Gültekin Hobikoğlu’nun nikahında gelinin şahitliğini yaptı. Nikah sonrasında evlilik cüzdanını Elif Haykır’a teslim edip bilezik takmıştı.

1977 yılında Ankara’da doğan Elif Haykır Hobikoğlu, eski MHP Kırşehir Milletvekili Mustafa Haykır’ın kızı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Teknoloji ve Sanayi İktisadı Anabilim Dalında görevini yürütmekte olan Hobikoğlu, 18 Mayıs 2020 tarihinden bu yana TCMB Banka Meclisi Üyesi olarak görev yapıyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak başlayan Hobikoğlu, 2003’te İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Ekonomi alanında yüksek lisansını tamamladı.

2009’da İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Bölümü, İktisat Bilim Dalından Doktora derecesi aldı. 2014’te Makro İktisat Alanında Doçent unvanını aldı ve aynı alanda 2019’da profesör olarak atandı.

Hobikoğlu evli ve üç çocuk annesi.

Merkez Bankasında Bahçeli etkisi: Elif Haykır Hobikoğlu kimdir? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder