9 Nisan 2021 Cuma

Saray’daki protokol krizinde AB kurumları birbirini ve Türk tarafını suçladı

Avrupa Birliği liderleriyle AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’de bir araya geldiği görüşmede yaşanan protokol krizine ilişkin Brüksel’den ve Ankara’dan açıklamalar geldi. Avrupa Konseyi, Türk tarafını ve Avrupa Komisyonunu eleştirirken AB Türkiye Delegasyonu da Avrupa Konseyi’ni ve yine Türk tarafını eleştirdi.

BOLD – Salı günü Beştepe’deki sarayda yaşanan protokol krizine ilişkin Avrupa Konseyi ve Türkiye’deki Avrupa Birliği (AB) delegasyonu, birbirlerini ve Türk tarafını suçlayan açıklamalar yaptı.

Avrupa Konseyi’nden yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun ekibi protokol hazırlık toplantısına katılmadığı ve Türk tarafının da kriz yaşanan salonun ve yemek odasının görülmesine izin vermediği belirtildi.

Ankara’daki AB Delegasyonu ise Türk tarafının eşit protokol sırasında uyarıldığını söyledi ancak krizdeki sorumluluğun Avrupa Konseyi ön protokol heyetinde olduğunu belirtti.

SARAYDA PROTOKOL KRİZİ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde iki koltuğa Erdoğan ve Michel oturmuş, ayakta kalan Leyen duruma tepki göstermişti.

Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile yan yana tekli koltuklarda oturmuş; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise, bu ikiliye mesafeli bir biçimde, karşılıklı olarak kanepelerde yer almışlardı.

Skandal sonrası, Avrupa Konseyi Başkanı Michel’in Komisyon Başkanı Von der Leyen’in ayakta kalmasına aldırış etmeden Erdoğan ile birlikte kendilerine ayrılan koltuğa oturması ve yaşanan krize tepki göstermemesi de eleştirilmişti.

AB Komisyonu, von der Leyen’e Michel ile protokolde aynı şekilde davranılması gerektiğini savunuyor.

AVRUPA KOMİSYONU EKİBİ HAZIRLIK TOPLANTISINA KATILMADI

Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’nin protokol ve toplantılardan sorumlu birimi tarafından konuyla ilgili basına bir bilgi notu gönderildi.

Bilgi notunda görüşmeden bir gün önce, 5 Nisan tarihinde tarafların protokol düzeninin hazırlanmasından sorumlu servislerinin katılımıyla bir hazırlık toplantısı yapıldığı kaydedildi.

Michel’in başkanlık ettiği Konsey’in protokol servisinin bu toplantıya katıldığı ancak Von der Leyen’ın başkanlık ettiği Komisyon’un protokol servisinin toplantıda yer almadığı belirtildi. Sadece Von der Leyen’ın güvenliğinden sorumlu bir görevlinin toplantıda hazır bulunduğu ifade edildi.

Von der Leyen’in Ankara’ya gitmemesine ise koronavirüs salgını ile ilgili alınan tedbirler gerekçe gösterildi. AB Komisyonu sözcüleri de Ursula von der Leyen’in protokol ekibinin Ankara’ya gitmediğini daha önce kabul etmiş, Ankara’daki AB Türkiye Delegasyonu’nun bu görevi yerine getirmek üzere görevlendirildiğini açıklamıştı.

TOPLANTI VE YEMEK ODALARININ GÖRÜLMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Toplantıda şartların kısa süreyle incelendiği ancak toplantı ve yemek odalarının görülmesine, bu yönde talepte bulunulmasına karşın Türk tarafınca izin verilmediği kaydedildi. Açıklamaya göre Türk tarafı buna gerekçe olarak bu odaların AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisine yakın olmasını gösterdi.

Toplantı yapılacak salonun görülmesine izin verilmesi halinde AB Konseyi protokol servisinin Türk tarafına, ‘bir nezaket ifadesi olarak’ Komisyon Başkanı için ayrılan kanepeyi iki koltukla değiştirmelerini önerecekleri belirtildi.

Yemek yenen odanın görülmesine yemeğe kısa bir süre kala izin verildiği belirtilen açıklamada Von der Leyen’ın yararına olacak şekilde üç sandalyelik yer açıldığı belirtildi.

Açıklamada aynı zamanda Michel’in, Ursula von der Leyen’in de Erdoğan ile birlikte verilen fotoğraf karesinde olması önerisinde bulunduğuna dikkat çekildi.

AB TÜRKİYE DELEGASYONU DA TOPLANTILARA KATILMADI

Toplantıyı organize eden AB delegasyonunun da bir bölgesel güvenlik görevlisi hariç tutulursa toplantıya katılmadığı belirtildi.

Politico haber sitesine konuşan bir AB diplomatı, AB Dış İlişkiler Servisine bağlı olan Ankara’daki AB Türkiye Delegasyonu’nun ‘hazırlıklar sırasında dışlandığını’ söyledi.

AB TÜRKİYE DELEGASYONU: TÜRK TARAFINDAN EŞİT MUAMELE İSTEDİK

Avrupa Türkiye delegasyonu da yaşananlardan Türk tarafını ve Avrupa Konseyi’ni suçladı.

AB Türkiye Delegasyonu başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un 6 Nisan’da Brüksel’e gönderdiği notta, “Tüm iletişimde Delegasyon’un tek temas noktası olması gerektiği konusunda Türk tarafına ısrarcı olduk ve iletişimimizde her iki başkana ve heyetlerine eşit muamele ihtiyacı hakkında hep açık olduk.” dediği bildirildi.

Ancak AB Konseyi’nin bir protokol memurunun da içinde bulunduğu bir ekibi önceden gönderdiğini vurgulayan Meyer-Landrut, bu memurun Türk protokol ekibiyle doğrudan temas kurduğunu ve bu durumun ‘Türk tarafıyla etkili iletişim ve koordinasyonu zorlaştırdığını’ yazdı.

AB KURUMLARI ARASINDAKİ GÖRÜŞ AYRILIĞINI ORTAYA ÇIKARDI

Kriz, AB içerisinde Konsey ile Komisyon arasındaki bir görüş ayrılığını da ortaya koy.

Avrupa Birliği kurumları özelinde AB Konseyi Başkanı devlet başkanı, AB Komisyonu Başkanı ise hükümet başkanına denk geliyor. Yani AB protokolünde AB Konseyi Başkanı birinci sırada, AB Komisyonu Başkanı ise ikinci sırada geliyor.

Ancak Brüksel’deki protokollerde devlet başkanı ile hükümet başkanı arasında kesin bir ayrım yapılmıyor. Konsey ve Komisyon başkanı eşit statüde muamele görüyor. AB Komisyonu ve Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen de buna çok dikkat ediyor.

Konsey ise AB üyesi olmayan ülkelerin protokollerinde devlet başkanı ile hükumet başkanı arasında kesin bir ayrım yapıldığını belirterek Türk tarafının yaptığının normal olduğunu belirtiyor.

Avrupa Konseyi ayrıca Konsey Başkanı Michel’in Komisyon Başkanı Von der Leyen’in ayakta kalmasına aldırış etmeden Erdoğan ile birlikte kendilerine ayrılan koltuğa oturmasının ve duruma tepki göstermemesinin normal olduğunu kaydediyor.

Saray’da protokol rezaleti: Erdoğan ve Michel oturdu Leyen ayakta kaldı

Saray’daki protokol krizinde AB kurumları birbirini ve Türk tarafını suçladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder