6 Nisan 2021 Salı

Rus Çarı I. Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2036’ya kadar iktidarda kalmasını sağlayacak yasayı imzaladı. Yasa 20 yıldır iktidarda olan Putin’e iki dönem daha seçilme olanağı tanıyor.

BOLD – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2036’ya kadar görevde kalmasını sağlayacak yasayı onayladı.

Putin’in ilki 2012’de başlayan ve 2024’te sona erecek iki dönemlik görev süresini sıfırlayan madde, anayasa değişikliği tasarısına dahil edilmiş ve 2020 Haziran sonunda halk oylamasına tabi tutulmuştu.

Muhalefetin eleştirilerine rağmen kabul edilen maddeye göre, Rus lider seçilmesi halinde 2024’ten itibaren yeniden aday olabilecek ve 2036’ye kadar iki dönem daha devlet başkanlığı görevini sürdürecek.

Yasa tasarısı, Rus parlamentosunun alt ve üst kanadında geçen ay oylanmıştı.

68 yaşındaki Putin mevcut yasalara göre altı yıllık görev süresinin dolduğu 2024’te bir kez daha aday olamayacaktı. Putin görev süresini uzatmanın kurmaylarının ‘onun yerine muhtemel halef aramakla uğraşmak’ yerine kendi işlerine odaklanmalarını sağlayacağını söylüyor.

Yeni yasada da devlet başkanlarının görev süresi iki dönemle sınırlandırılıyor. Bu nedenle anayasa değişiklikleri Putin’in görevde geçirdiği dönemi ‘sıfırlamak’ için şahsına özel bir düzenleme olmakla eleştiriliyor. Rus muhalifler Putin’i ‘ömür boyu’ devlet başkanlığı peşinde koşmakla suçluyor.

2000’DEN BERİ İKTİDARDA

2000 yılında devlet başkanlığına seçilen Putin, dörder yıllık iki görev döneminin ardından yasalar gereği üçüncü kez seçilemeyeceğinden görevi siyasi müttefiki Dimitri Medvedev’e devretmiş, bu dönemde başbakanlık yapmış, ardından 2012’de düzenlenen seçimlerle yeniden devlet başkanlığı koltuğuna geri dönmüştü. 2008’de yapılan değişiklikle devlet başkanlığı görev süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarılmıştı.

Geçen yıl haziran ayında yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 78’i anayasa değişiklikleri lehine oy kullanmıştı. Anayasa değişiklikleri, Putin’in görev süresini uzatmanın yanı sıra Devlet Başkanına Anayasa Mahkemesi yargıçlarını atama gibi yetkiler de veriyor.

Aman Putin kızmasın: Ukrayna’ya Karadeniz ve Donbas için Bayraktar SİHA’ları verildi

Rus Çarı I. Vladimir Putin yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder