8 Nisan 2021 Perşembe

Yabancılar TL’den çıkıyor: 2.5 milyar dolarlık kaçış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndaki şok değişikliğin ardından yabancıların Türkiye’den kaçışı sürüyor. Yabancı yatırımcı iki haftada 2,5 milyar dolarlık, TL varlıklarını satıp parasını alarak Türkiye’den ayrıldı.

BOLD – TCMB verilerine göre yabancı yatırımcılar hisse senedi, devlet iç borçlanma senetleri ve şirket borçlanma senetlerinde 1 haftada 509 milyon dolarlık satış yaptı. 26 Mart haftasında da 2 milyar dolarlık çıkış yapan yabancılar 15 günde 2 milyar 509 milyon dolarını alıp gitti.

PİYASALARA GÜVEN AZALDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın piyasalara müdahalesi üzerine yabancı yatırımcının güveni azaldı. Merkez Bankası başkanı değişikliği öncesinde yabancı yatırımcı 487,6 milyon dolarlık hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi alarak TL menkul kıymetlerine yatırım yapmıştı. Bu rakamla son 2.5 ayın en yüksek yabancı girişi yaşanmıştı.

BORSA İSTANBUL’DAN YABANCI KAÇIŞI SÜRÜYOR

Merkez Bankası başkanı değişiminden sonra yabancı yatırımcılar Türkiye’den çıktı. 26 Mart ile biten haftada yabancılar net 813.9 milyon dolarlık hisse senedi, 1 milyar 104,8 milyon dolarlık DİBS ve 16.8 milyon dolarlık şirket borçlanma senedi satışı yaptı. Geçen hafta ise hisse senedinde net 364.4 milyon dolar, DİBS’te 140.4 milyon dolar, şirket borçlanma senetlerinde ise 4.1 milyon dolarlık satış yaptı.

VATANDAŞLAR BANKALARDAKİ DÖVİZİNİ BOZDURUYOR

Türkiye’deki bankalarda döviz mevduatı olan vatandaşlar da dolar bozdurmaya devam ediyor. 8 liranın üzerinde dolarlarını satan şirket ve vatandaşlar 1 haftada 2.5 milyar dolar bozdurdu. 26 Mart haftasında ise vatandaşlar bankalardaki 8.9 milyar dolarını satmıştı.

 

Yabancılar TL’den çıkıyor: 2.5 milyar dolarlık kaçış yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder