7 Nisan 2021 Çarşamba

Libya’yı ziyaret eden Yunan Başbakanı Türkiye ile deniz anlaşmasının iptalini istedi

Libya’yı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Başbakan Abdulhamid Dibeybe ile biraraya geldi. Miçotakis, Libya hükumetinden Türkiye ile 2019 Kasım’ında yapılan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin anlaşmanın iptal edilmesini istedi.

BOLD – Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin anlaşmanın iptal edilmesini istedi. Yunan Başbakan, Libya’nın AB ile ilişkilerinde herhangi bir ilerleme sağlamasının ön koşulunun, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya’dan ayrılması olduğunu söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği başkent Trablus’ta, Başbakan Abdulhamid Dibeybe ile başbakanlık konutunda görüştü.

İkili, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

“Yakın geçmişte, ilişkilerimizi sınayan her şeyi geride bırakmanın zamanı geldi.” ifadesini kullanan Miçotakis, ülkesinin Trablus Büyükelçiliği’nin açılışını gerçekleştireceğini dile getirdi. Miçotakis, Trablus’un ardından Bingazi’de konsolosluk açacaklarını ifade etti.

Miçotakis, Libya’nın AB ile ilişkilerinde herhangi bir ilerleme sağlamasının ön koşulunun, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya’dan ayrılması olduğunu söyledi.

Yunan Başbakan, Ankara ile Trablus arasındaki deniz yetki alanları anlaşmasını ‘sözde’ olarak tanımladı ve, “Tabii ki bizim için çok önemli nokta; sözde uluslararası anlaşmalar olarak sunulan ancak Avrupa Konseyi tarafından açıkça belirtildiği gibi yasal etkisi bulunmayan yasadışı belgelerin iptali.” dedi.

Anlaşmanın iptal edilip edilmeyeceği konusunda kesin bir ifade kullanmayan Dibeybe ise, “Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince, her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan’ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz” dedi.

Libya Başbakanı Dibeybe, şöyle devam etti:

“Aynı şekilde, Girit ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve münhasır ekonomik bölge konusunda görüşmelerin başlaması için Libya ve Yunanistan arasında ortak komisyon kurmaya hazırız.”

Miçotakis, Trablus’da daha sonra 7 yıldır kapalı olan Yunanistan’ın Libya Büyükelçiliği’nin açılışını yaptı.

YUNANİSTAN, LİBYA BÜYÜKELÇİSİNİ SINIR DIŞI ETTİ

Türkiye ve Libya 27 Kasım 2019’da Doğu Akdeniz’de ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı imzalandı.

Yunanistan, o dönemde Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin Atina’daki büyükelçisi olarak görev yapan ve şu anki yönetimde Libya Başkanlık Konseyi Başkanı (Cumhurbaşkanı) görevini üstlenen Muhammed Menfi’yi sınır dışı etti. Ayrıca anlaşma ile Yunanistan’ın haklarının ihlal edildiğini iddia eden Atina yönetimi, anlaşmayı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’e taşımıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savunuyor. Atina, söz konusu hamle ile Ankara’nın Girit Adası’nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Rus Çarı I. Vladimir Putin

Libya’yı ziyaret eden Yunan Başbakanı Türkiye ile deniz anlaşmasının iptalini istedi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder