9 Nisan 2021 Cuma

‘Big Brother’ cezaevinde

AKP, tutuklu ve hükümlülerin telefon görüşmelerinin dinlenmesi ve kaydedilmesi için Meclis’e teklif sundu. Yasa teklifine göre tutuklu ve hükümlülerin aileleriyle yaptıkları görüşmeler ve mektuplara ilişkin kayıtlar 1 yıl süreyle tutulup daha sonra silinecek. CHP’li Emine Gülizar Emecan, “Büyük birader, hoş geldin. Bir hükümlünün mahremiyetinin kalmadığının göstergesidir” tepkisi verdi.

BOLD –  AKP’li milletvekilleri,  Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin görüşmelerinin kaydedilmesiyle ilgili  düzenleme de yer aldı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerde muhalefetin konunun ihtisas komisyonu olan Adalet Komisyonu’nda ele alınması talebi reddedildi.

AKP’nin getirmek istediği teklife göre teknik alt yapının olduğu cezaevlerinde hükümlülere e-postayla iletişim hakkı verilecek. Bu kapsamda tüm mektuplar dijital ortamda depolanacak, 1 yıl sonra silinecek. Ayrıca tutuklu ve hükümlülerin eşi ve yakınlarıyla görüşmesi kayda alınacak. Bu kayıtlar 1 yıl süreyle tutulduktan sonra silinecek. Komisyonda yapılan açıklama göre okuma ve saklama yapılacak mektuplar resmî makamlar ve avukatlara gönderilen iletileri kapsamayacak. Görüşme kayıtları bir yıl sonunda sistemden kendiliğinden silinmesi için çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Gazete Duvar’ın haberine göre teklifi hazırlayan AKP Milletvekili Nilgün Ök. düzenlemeyi, E-Görüş Projesi’nin alt yapısı olduğunu belirtti. Mektupların asla amacı dışında kullanılamayacağını, kanunda açıkça belirtilen hâller dışında hiçbir kişi ve kurumla paylaşılamayacağını savunan Ök, mektupların uzun süre saklanmasını “Bugün anlamsız gelebilen mektuplara baktığımızda çok farklı şifre ve tehdit içerebildiğini görüyoruz. Birçok terör suçundan çok fazla mahkûmun yaşadığı bir ülkeyiz” diyerek savundu.

ÖZEL YAŞAMIN KORUNMASI LAZIM

Hükümlülerin aileleriyle yaptığı görüşmelerin kaydedilmesi teklifine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “Mahpusların özel yaşamlarının korunması lazım. Bunun denetimi kimin elinde? Cezaevinde kim olursa olsun onların da bir hakkı var. Bunu korumadığımız zaman kötüye dönük birçok uygulamaya neden olacağız, geri çekilmesi lazım” dedi.

BÜYÜK BİRADER HOŞGELDİN!

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise, “Bir insanın eşiyle, çocuğuyla yaptığı görüşme mahrem görüşmedir. Bunun mahremiyetini nasıl koruyacaksınız, bunların sızmayacağına nasıl güvence vereceğiz?” ifadesini kullandı. CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan da, “Büyük birader, hoş geldin” yani bu maddenin tanımı açıkçası budur. Hiçbir şekilde, bir hükümlünün mahremiyetinin kalmadığının ve kalmayacağının göstergesidir” dedi.

15 TEMMUZ’DAN SONRA İHTİYAÇ DUYULDU

İtirazlar üzerine söz alan Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları nedeniyle yapıldığını savundu. Danıştay’ın mektupların kayıt alınmasıyla ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiği kararı bulunduğunu belirten Kuş, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya çıkan bir ihtiyaçla bu düzenlemenin yapıldığını söyledi. Kuş, “Daha önceki uygulamalarda herhangi bir sınırlama yokken, şu anda aslında bir sınırlamayla bunu yapıyoruz.

BAKANLIK BÜROKRATI: 60 YILDIR KAYDEDİLİYOR

Kuş, cezaevlerindeki görüşmelerin “önceden bilgilendirilmek üzere kamu düzeninin korunması ile kişi, toplum ve kurum güvenliğinin sağlanması veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla” kurum yönetimi tarafından dinlenmesi ve elektronik cihazlarla kaydetme maddesinin de yeni olmadığını, bu konuda 60 yıldır uygulanan bir yönetmelik olduğunu belirtti. Kuş, “Bu uygulanıyor ancak 2020 yılında Anayasa Mahkemesi bu konuyu gündemine almış ve orada ‘Dinleme yapabilirsin, kayıt yapabilirsin ancak bunun altyapısının yasal olarak kanuni olarak olması gerekir, bunun kanunla düzenlenmesi gerekir’ diyerek ve sınırlarının belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Bunu gideren bir düzenleme” dedi.

Saray’ın adamları da cezaevindeki insan hakları ihlallerini raporladı

‘Big Brother’ cezaevinde yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder