27 Mayıs 2021 Perşembe

AKP’nin dili: İşte ‘Ak Türkçe’nin sık kullanılan kelimeleri

2002 yılından bu yana iktidardaki AKP’li isimler, seçmeni ikna ve iddiaları savuşturmak için birçok kelimeyi kullandı. Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt, bu savunma diline ‘Ak Türkçe’ dedi. Başta Tayyip Erdoğan ve AKP’nin ağır toplarının kullandığı ‘Ak Türkçe’nin ortak kelimeleri neler?

BOLD ANALİZ – DP’li Cemal Enginyurt, bir televizyon programında Yeni Akit yazarı Hacı Yakışıklı için ‘Hacının Türkçesi Ak Türkçe’ ifadesini kullandı. Enginyurt’un sözü bir gerçeği gözler önüne serdi. 2002 yılından bu yana kendi yargısını, kendi sermayesini, kendi polisini, kendi ordusunu oluşturan AKP, dilde de kendi lehçesini hayata geçirdi.

BİRİNCİ DÖNEM AK TÜRKÇE

2002 ile 2012 arasında AKP’deki çoğulculuğu yansıtan ‘Ak Türkçe’, ‘demokrasi’, ‘insan hakları’  ‘Avrupa Birliği’ ‘yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele’ kalıpları tercih edildi. Bu dönemde ‘birlik beraberlik’ kelimesi başta Erdoğan olmak üzere AKP teşkilatlarının kurtarıcısı oldu. Milli gelir, Merkez Bankası rezervleri, ihracat, turizm alanlarındaki başarılar için ‘rekorlar’ kelimesi sıklıkla kullanıldı.

‘BERTARAF’ AK TÜRKÇE DÖNEMİ

AKP’li bakanlar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a yönelik 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası ‘Ak Türkçe’ sil baştan yazıldı. Erdoğan’ın ‘Bitaraf olan bertaraf olur’ sözüyle sık kullanılanlar listesi değişti. AKP’ye oy verenleri olumlu gösteren, muhalefeti öcüleştirip cadılaştıran kelimeler tercih edildi. 2013 sonrası ‘milli’ ‘gayri millî’ ‘vatan elden gidiyor’ ‘yedirmeyiz’ ‘Reis’ ‘öl de ölelim’ ‘kefenimizi giydik’ kelime ve cümle öbekleri her yerde kullanılmaya başladı.

ERDOĞAN’IN DEĞİŞMEYEN KELİMELERİ

Zamana ve yere göre değişen ‘Ak Türkçede’ hiç değişmeyen kelimeler de bulunuyor. ‘Darbe’ ‘operasyon çekiliyor’ ‘Cehape zihniyeti’ ‘vatan haini’ ‘terörist’ ‘SSK’yı batırdı’. Başörtüsü yasağının kaldırıldığı döneme kadar ‘Başörtülü bacım’ sıklıkla dolaşıma sokuldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ise Ak sözlüğün en başına ‘Fetöcü’ kelimesi eklendi.

PEKER İLE MAFYA JARGONU EVRESİNE GEÇTİ

Dini jargonun da yoğun olarak yer aldığı ‘Ak Türkçede’ ‘cami’ ‘ezan’ ‘şehitlik’ kelimelerine kriz zamanlarında sıkça başvuruluyor. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in videolarıyla ise Erdoğan’dan bakanlara, yandaş gazetecilerden AKP teşkilat üyelerine kadar mafya ağzı kullanılmaya başladı. ‘Çökmek’ ‘mertçe’ ‘delikanlı gibi’ ‘namussuz’ ‘şerefsiz’ ‘bu daha iyi günleriniz’ ‘gelin hanım’ ‘adam gibi savaşın’ gibi kelimeler Ak Sözlüğün başlarına yükseldi.

Çetelerin cirit attığı Türkiye’de kanalizasyondan uyuşturucu akıyor

AKP’nin dili: İşte ‘Ak Türkçe’nin sık kullanılan kelimeleri yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder