26 Mayıs 2021 Çarşamba

Suriye iç savaş ortamında ikinci kez cumhurbaşkanlığı seçimine gitti

15 Mart 2011’de başlayan Arap Baharı protestoları sonrasında iç savaşın yıkıma uğrattığı Suriye, çatışma ortamında bugün ikinci kez cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gitti. Ancak dünya kamuoyu seçimin ne adil ne de serbest olduğu görüşünde.

BOLD – Suriye’de halk cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başında. Seçimlerde Devlet Başkanı Beşar Esad dışında adaylığına izin verilen 2 isim daha giriyor.

2000 yılından bu yana iktidarda olan Beşar Esad’ın kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerin ‘sembolik’ olduğu yorumları yapılıyor.

Ülkede 2014 yılında iç savaş ortamında gerçekleştirilen seçimi yüzde 92 ile Beşar Esad’ın kazandığı açıklanmıştı.

Esad, daha önce 30 yıl devlet başkanlığı koltuğunda oturan babası Hafız’ın ölümü üzerine 2000 yılında iktidara geldi. Ülkede 2011 yılında patlak veren iç savaşta yaklaşık 390 bin insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.

ESAD OYUNU ŞAM’DA KULLANDI

Sabah saat 7’de başlayan seçimlerde, Beşar Esad oyunu Esma Esad ile birlikte Şam’ın Duma ilçesinde kullandı.

Burada bir açıklama yapan Esad, Suriyelilerin terörizmin karşısında bir olduğunu söyledi ve “Bir devlet olarak Suriye, batının ne dediğini önemsemiyor, söylediklerinin değeri sıfır” açıklamasında bulundu.

Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, Venezuela, Küba, Nikaragua, Bolivya, Ekvador ve Ermenistan’dan uluslararası seçim gözlemcileri, Başkanlık seçimlerini izlemeye davet edildi.

Yetkililer son birkaç gün içinde seçimde büyük bir katılım sağlamak amacıyla ülke çapında mitingler düzenledi.

Seçimlerin ne kadar serbest ve adil olduğu ise tartışma konusu…

DERA’DA SEÇİM PROTESTOSU

Esad karşıtı ilk protestoların başladığı güney şehri Suriye-Ürdün sınırındaki Dera il merkezi ve Tafas ilçesinde halk, Esed rejiminin düzenleyeceği sözde seçimi protesto etmek için dün akşam bir araya geldi. Seçim karşıtı slogan atan göstericiler, muhaliflerin benimsediği devrim bayraklarını taşıdı.

Yoğun saldırılar ve abluka yoluyla Temmuz 2018’de rejimin kontrolüne geçen Dera’da, rejimin göstermelik seçime karşı çıkan esnaf kepenk indirdi.

SEÇİMLERDE KAÇ ADAY YARIŞIYOR?

Suriye Anayasa Mahkemesi, Mayıs ayı başında aldığı kararla Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 51 kişi arasından sadece Cumhurbaşkanı Beşar Esad dahil üç kişinin adaylığına izin verdi.

Esad ile birlikte adaylığı kabul edilen diğer iki isim ise 2016-2020 yılları arasında devlet bakanlığı yapan Abdullah Sallum Abdullah ile sistemi eleştiren çevrelerin ‘müsamaha gösterilen muhalefet’ diye adlandırdığı kesimden Mahmud Marey olarak açıklandı.

55 yaşındaki eski bakan Abdullah, sistemin içinden biri olarak görülürken Marey’in de dahil olduğu ülke içindeki muhalefet, sürgündeki muhaliflerce rejimin uzantısı olmakla eleştiriliyor.

İç savaş ortamında 2014 yılında gidilen diğer seçim gibi Esad dışında sadece 2 adaya izin verilmesi, seçimin serbestliğine gölge düşüren önemli bir faktör.

Kısaca seçim Baas rejiminin çizdiği alan içerisinde gerçekleşen kontrollü bir seçim.

SURİYELİLER YURT DIŞINDA OY KULLANABİLECEK Mİ?

Yaklaşık 20 milyon nüfuslu Suriye’deki seçimin en önemli sorunlarından birisi yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanması meselesi.

Zira 2011’de başlayan iç savaş dolayısıyla 6 milyonun üzerindeki Suriyeli, başta Türkiye, Lübnan ve Ürdün’deki kamplar olmak üzere yurt dışında mülteci durumda.

Suriye’nin yurt dışındaki temsilciliklerinde oy verme işlemi 20 Mayıs’ta başladı.

39 devlet, ülkelerindeki Suriye temsilciliklerinde oy verme işlemine izin verdi. 8 devlet ise Suriye vatandaşlarının oy kullanmasına izin verdi. İzin verilmeyen ülkeler arasında yaklaşık 3 milyon civarında Suriyelinin bulunduğu Türkiye de var.

Suriye’nin Beyrut Büyükelçiliği’nde oy verme işlemi

Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan Suriye’nin diğer komşuları Ürdün, Irak ve Lübnan’da ise oy kullanımına izin verildi. Ancak Lübnan’daki 1.2 milyon Suriyeliden sadece 50 bini oy kullanabildi.

Yurtdışındaki 6 milyonun üzerindeki Suriyelinin çok büyük bir kısmının seçimlerde oy kullanamayacak olması seçimlere gölge düşüren diğer bir etken.

SEÇİM SURİYE’NİN TAMAMINDA MI GERÇEKLEŞTİRİLECEK?

İç savaş dolayısıyla farklı grupların kontrolündeki Suriye’de oy verme işlemi ülkenin önemli bir kesiminde de gerçekleştirilemeyecek.

Ülkenin kuzeydoğusunda ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrol ettiği Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelerde seçim yapılamayacak.

DSG’nin, kontrolü altında tuttuğu bölgelerde halkın seçimlere katılımını engellediği belirtiliyor.

İdlib’de muhalifler oy kullanamadıkları seçimleri protesto etti

Seçimlerin gerçekleştirilemediği önemli bir kesim de Türkiye destekli muhaliflerin kontrolündeki bölgeler.

Kısaca ülke topraklarının yaklaşık yüzde 20’sinde seçimler gerçekleştirilemeyecek. Bu bölgelerde İdlib örneğinde olduğu gibi nüfusun çok yoğun olduğu ve başka bölgelerden kaçan insanların sığındığı bölgeler de bulunuyor. Yani oransal olarak ülkedeki halkın yüzde 20’sinden fazlasının seçimlerde oy kullanma imkanı bulunmuyor.

“SEÇİMLER NE SERBEST NE DE ADİL”

ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere dışişleri bakanları, ortak açıklama yaparak, Suriye’de yapılacak seçimlerin, adil ve özgür bir ortamda olmayacağını ve herhangi bir meşruiyetinin bulunmadığını bildirdi.

Ortak açıklamada, “Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD dışişleri bakanları olarak, açık bir şekilde dile getiriyoruz ki Suriye’de 26 Mayıs’taki devlet başkanlığı seçimleri, özgür ve adil olmayacak. Esad rejiminin, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının çerçevesi dışında bu seçimleri gerçekleştirme kararını reddediyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Suriye’de serbest ve adil bir seçimin ancak BM gözetiminde ve uluslararası şeffaflık ve hesap verebilirlik koşulları altında yapılabileceği belirtilen açıklamada, “bir seçimin güvenilir olabilmesi için, ülke içinde yerinden edilmiş Suriyeliler, mülteciler ve diaspora üyeleri de dahil olmak üzere tüm Suriyelilerin güvenli ve tarafsız bir ortamda katılımlarına izin verilmesiyle” mümkün olabileceği vurgulandı.

Açıklamada, belirtilen unsurlar olmadan, “bu hileli seçimin” siyasi bir çözüme doğru bir ilerleme anlamına gelmeyeceği kaydedildi.

Suriye’de seçim: 51 adaydan Esad dışında 2 kişiye izin çıktı

Suriye iç savaş ortamında ikinci kez cumhurbaşkanlığı seçimine gitti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder