24 Mayıs 2021 Pazartesi

Rusya’dan Türkiye’ye Ukrayna uyarısı: Kiev’in militarist duygularını teşvik etme

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye’ye Ukrayna’nın “militarist duygularını” teşvik etmeme uyarısı yaptı. Lavrov “Umuyoruz ki Ankara izlediği çizgiyi meşru endişelerimiz uyarınca düzeltir” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova da geçen hafta Türkiye’yi etnik meseleleri kaşımama konusunda uyarmıştı.

BOLD – Rusya’nın son haftalarda Türkiye’ye karşı kullandığı sertleşme dikkat çekiyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Türkiye’ye Ukrayna’nın ‘militarist duygularını’ teşvik etmeme uyarısı yaptı.

Rus Dışişleri, geçen hafta cuma günü de Türkiye’yi kendi etnik sorunları üzerinden doğrudan ve oldukça sert bir şekilde uyarmıştı.

Lavrov’un açıklaması Türkiye ile Ukrayna arasında savunma sanayii konusunda işbirliğini artırma açıklamasının ardından geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 9. Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Toplantısı’na katılmak üzere Nisan ayında Türkiye’ye gelmiş ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yapmıştı.

Erdoğan görüşme sonrası ortak basın toplantısında “Ukrayna ile ilişkilerimizde savunma sanayii bir diğer önemli boyutu teşkil ediyor. Siyasi ve savunma konularının birbiriyle bağlantısı dikkate alarak, dışişleri ve savunma bakanlarımızın katılımıyla 2+2 formatıyla yeni bir platformda istişarelerimizi başlattık. Bu şekilde ülkelerimiz arasındaki eşgüdümü pekiştiriyoruz. İşbirliğimiz, hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı bir girişim değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’nin Ukrayna’ya silahlı veya silahsız insansız hava aracı (SİHA-İHA) satışı Moskova’yı uzun süredir rahatsız ediyor. Nisan ayındaki görüşmeler sırasında yeni İHA ve SİHA alımları olacağı basına yansımış ancak resmi bir açıklama yapılmamıştı.

LAVROV: UMARIZ ANKARA ÇİZGİSİNİ DÜZELTİR

Lavrov, Rusya’da yayımlanan Argumenti-i Fakti gazetesine yaptığı açıklamada, “Ukrayna ilişkilerine gelince, Türk meslektaşlarımıza, durumu itinalı bir biçimde analiz etmelerini, Ukrayna’nın militarist düşüncelerini desteklemeyi bırakmalarını her düzeyde tavsiye ediyoruz” dedi.

Lavrov, “Ukrayna’nın Kırım konusundaki agresif girişimlerini cesaretlendirmenin, Rusya’nın toprak bütünlüğüne kastetmek ile eşdeğer olduğu görüşümüzü onlara (Türk meslektaşlarımıza) son derece açık bir biçimde iletiyoruz” diye ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı, bununla ilgili olarak, Türkiye’nin, Rusya’nın ‘meşru endişelerini dikkate alarak izlediği çizgiyi değiştireceğini’ umduklarını da belirtti.

Türkiye diğer NATO ülkeleri gibi Moskova’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhakını kabul etmiyor ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek veriyor. Erdoğan Zelenski ile yaptığı görüşmede de “Türkiye olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü bir şekilde savunduk. Kırım’ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyit ettik” demişti.

BİZ DE SİZİN ETNİK SORUNLARINIZI KAŞIRIZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova

Türk Dışişlerinin Kırım Tatarları ve Çerkes Sürgünü hakkında geçen hafta yaptığı açıklama Moskova’nın sert tepkisine neden olmuştu.

Cuma günü Rus Dışişleri uzun süredir ilk defa Türkiye’yi kendi etnik sorunları üzerinden sert ve ironik bir şekilde uyarmış, Sözcü Maria Zaharova “Türkiye Rusya’yı karıştırmaya kalkışırsa, Rusya da Türkiye’ye ilgisiz kalmaz” mesajı vermişti.

Maria Zaharova, Türkiye’de etnik, dilsel ve dini nitelikli çözülmemiş sorunlar yaşanırken Ankara’nın etnik azınlıkların savunucusu rolüne soyunamayacağını ifade etmişti.

Rus Dışişleri Sözcüsü, Türkiye’nin bu tür söylemleri sürdürmesi halinde kendilerinin de Türkiye’deki benzer sorunlara dikkat çekmek durumunda kalacaklarını belirterek “Biz bunu yapmak istemiyoruz, bu nedenle Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın bizi duyacağını umuyorum. Türk siyasetçilerin, etnik faktörü, en başta etnik grupların çıkarlarına darbe vuran jeopolitik oyun aracı olarak kullanmaktan vazgeçme zamanı çoktan geldi” ifadelerini kullanmıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMASINDA NE DEMİŞTİ?

Dışişleri Bakanlığı 18 Mayıs’ta Kırım Tatar ve Çerkes Sürgünlerinin Yıldönümleri vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtmişti:

“1944 yılının 18 Mayıs gecesi, 250.000 Kırım Tatar Türkü soydaşımız insanlık dışı koşullarda sürgün edilerek anavatanlarından koparılmışlardır. Bu elim hadisede Kırım Tatar Türklerinin büyük kısmı hayatlarını kaybederken, sağ kalanlar anavatan hasretiyle yaşamaya mecbur bırakılmışlardır.”

“Türkiye, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasadışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdürecektir.”

“21 Mayıs’ı ise Çarlık Rusyası’nın işgalinde öz yurtlarını terketmek zorunda kalarak Anadolu’ya sığınan Kafkas halklarının büyük kayıplar verdikleri, ortak hafızalarımızda bugün de yaşattığımız bir trajedi olan “Çerkes Sürgünü”nün 157. yıldönümü olarak anmaktayız. Kırım Tatar Türkleri ve kardeş Kafkas halklarının acılarını paylaşıyor, sürgünlerde hayatlarını kaybedenlere rahmet diliyor ve aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Peker’i almak için Fas’a insansız hava araçları yarı fiyatının altında verilmiş

Rusya’dan Türkiye’ye Ukrayna uyarısı: Kiev’in militarist duygularını teşvik etme yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder