24 Mayıs 2021 Pazartesi

Venezuela’nın kokainli peyniri ve Sedat Peker’in açıklamaları

Türkiye 21 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Venezuela’dan sıfır gümrükle peynir ithaline izin verirken, Güney Amerika ülkesinde aynı günlerde kokainin ‘peynir içine zulalanmış’ şekilde yakalanması ve Sedat Peker’in son açıklamaları kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

BOLD – Venezuela’daki Nicolas Maduro yönetimi ile AKP iktidarı arasında uzun süredir sıkı ilişkiler bulunuyor. Donald Trump döneminde ABD yönetimi Venezuela’ya baskıyı arttırırken AKP iktidarı ve Erdoğan ABD’yi karşısına alma pahasına Maduro yönetiminden yana tavır koydu.

ABD’nin tepkilerine rağmen 2018 yılında Venezuela Merkez Bankası’na ait değeri 800 milyon dolardan fazla altın külçeleri Türkiye’ye getirilerek altın rafinerilerinde yenilendi ve bu ülkeye geri gönderildi.

Erdoğan ile Maduro arasındaki ikili sıkı ilişkilerin yanı sıra iki ülke arasındaki ticaret de arttı.

21 Ağustos Cuma günü Resmi Gazete’de yayınlanan bir karar ise Türk basınında hem genişçe yer buldu hem de çokça tartışıldı. Türkiye, Güney Amerika ülkesi Venezuela’dan sıfır gümrükle peynir ithal edecekti.

AKP’ye yakın medya, Türkiye’de peynir fiyatlarının çok arttığını ve Venezuela peynirlerinin ne kadar lezzetli olduğunu anlattı, muhalefet ise kararın çiftçiye zarar vereceğini belirtti.

SEDAT PEKER: KOKAİNİN YENİ ROTASI VENEZUELA

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in videoları son haftalarda Türkiye gündemini meşgul ediyor. Peker son yayınladığı 7’inci videosunda kokainin yeni rotasına ilişkin iddialarda bulundu.

Peker, kokainin yeni rotasının ABD’nin çok etkin olması nedeniyle Kolombiya’dan Venezuela’ya kaydığını ve Dominik Cumhuriyeti üzerinden Türkiye’ye getirildiğini söyledi.

Kokainin bilinenin aksine Avrupa’da Türkiye’den daha ucuz olduğunu ifade eden Peker, Türkiye’ye getirilen uyuşturucunun Suriye’deki Lazkiye Limanı üzerinden daha pahalı olduğu Ortadoğu’ya gönderildiğini söyledi. Kokainin para trafiğinin ise Kıbrıs’taki Halil Falyalı üzerinden işlediğini iddia etti.

Peker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kokainle ilgili anlattılar ya, ben size gerçeğini anlatayım. Kokain önce Kolombiya üzerinden geliyordu. ABD DEA (Drug Enforcement Administration – Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi) orada çok etkili, orada sistemi döndüremeyeceklerini anlayınca yeni bir güzergah çalışması yaptılar. Venezuela’da DEA kontrolü yok, Kolombiya’dan kokaini bu ülkeye geçirmek çok kolay. Oradan gelen mal Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidiyor deniliyor ya, hayır, Avrupa’da ucuz kokain, burada pahalı, asıl en pahalı olduğu yer Ortadoğu. Suriye Lazkiye Limanı da DEA’nın kontrolünde değil. 4 ton 900 kilo kokain yakalandıktan sonra yeni güzergah kurmak için Venezuela’ya kim gitti? Eski başkanımız Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım… O mal yakalandıktan sonra bu senenin başında, şubat ayında gitti 4 gün kaldı. Karakas Limanı var, Venezuela’nın en büyük limanı, oradan kuru yük gemileri doğrudan Türkiye’ye gelebiliyor, ama konteyner gemileri Dominik üzerinde durma yapıp, o şekilde devam edebiliyor. Şimdi Dominik üzerinde de yakalanmalar artacak, çünkü yeni güzergah burası. Ben bizim liman çok önemli dedim ya, herkes oraya gemi giremez dedi. Ben gemi girer mi dedim, kokain Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 30-35 metrelik uzun yolculuk yapan yatlarla, 500 kilo, 1 ton, 2 ton kokainler o şekilde dağılıyor. Özellikle ama Suriye Lazkiye üzerinden de yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

PEYNİR KUTULARINA ZULALANMIŞ ŞEKİLDE YAKALANAN KOKAİNLER

Türkiye’nin 21 Ağustos’ta aldığı Venezuela’dan sıfır gümrükle peynir ithali kararından yaklaşık 2 ay sonra Venezuela basınına yansıyan bir haber ise peynir ithal kararını ve Sedat Peker’in açıklamalarını daha da ilginç hale getiriyor.

1941’den beri başkent Karakas’ta basılan ve Maduro yanlısı tabloid bir gazete olarak öne çıkan ‘Ultimas Noticias’ gazetesinde 31 Ekim 2020’de yayınlanan habere göre, ülkenin batısındaki Barinas kentinde beyaz peynir kutuları içinde gizlenmiş (zulalanmış) kokain paketleri ele geçirilmişti. 108 peynir paketinin içerisinde yakalanan kokainin ağırlığı 119 kilo 74 gramdı.

Uzmanlar, bu konuda eğitilmiş dedektör köpeklerin, peynir paketleri içine gizlendiğinde kokainin kokusunu almakta zorlandığını ifade ediyor.

Kokain tacirlerinin uyuşturucunun kokusunu köpeklerin almaması için peynir içine zulalaması örneklerine başka ülkelerde de rastlandı.

Bu paylaşımda İspanyol polisinin 2017 yılında Cordoba kentinde yaptığı bir operasyonda peynir içine gizlenmiş şekilde ele geçirdiği kokainin görüntüleri yer alıyor.

Sedat Peker: Kokainin yeni rotası için Venezuela’ya Binali Yıldırım’ın oğlu gitti

Venezuela’nın kokainli peyniri ve Sedat Peker’in açıklamaları yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder