13 Ağustos 2019 Salı

Enerji sektörü kredi çıkmazı: Firmalar kredilerini ödeyemiyor

Dünyada büyüyen enerji sektörü Türkiye’de ise ekonomik krize bağlı olarak küçülmeye devam ediyor. Enerji sektörüne yön veren firmaların kredilerini ödeyememeleri dikkat çekiyor.

BOLD – Çokuluslu profesyonel hizmetler ağı KPMG Türkiye’nin ekonominin dinamosu sektörlerin ilk altı aylık performansını değerlendirdiği Enerji Sektörel Bakış – İlk Yarı raporu yayımlandı. Rapora göre enerji sektörü 2019’un ilk altı ayını ekonomik faaliyetlerdeki zayıflık ve finansal piyasalardaki oynaklığın etkisiyle geçirdi. Hükümetin kurulacağını açıkladığı Enerji Girişim Sermaye Fonu’nun sektördeki zayıflığın aşılmasına katkı sağlaması bekleniyor.

KREDİ ÖDEMELERİNDE ZORLUKLAR GÖZLENİYOR

KPMG Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Ümit Bilirgen, enerji sektörünün içinde bulunduğu finansal sıkıntıları dikkate alan hükümetin YEP kapsamında kurulacağını açıkladığı Enerji Girişim Sermaye Fonu’nun (EGSF) sektöre umut verdiğini söyledi. Bilirgen, “Sektörün mevcut kredilerinin yaklaşık dörtte birinin geri ödenmesinde zorluklar gözleniyor. Söz konusu fonun, aktarılacak projelere bağlı olmakla birlikte 2 milyar dolar civarında bir büyüklükte olabileceği düşünülüyor” dedi.

DÜNYADA BÜYÜYOR, TÜRKİYE’DE DARALIYOR

KPMG Türkiye’nin hazırladığı Enerji Sektörel Bakış – İlk Yarı raporuna göre küresel ölçekte enerji sektörü 2018 yılında yüzde 2,9’luk oran ile son 10 yıl ortalamasının iki katına yakın büyürken Türkiye’de ise genel ekonomik aktivitedeki zayıflık ve finansal piyasalardaki oynaklık sektöre olumsuz yansıdı. Türkiye enerji sektörü, 2019’un ilk yarısı da ekonomik aktivitedeki kırılganlıklar nedeniyle görece zayıf bir şekilde geride kaldı. Döviz kurlarındaki dalgalanma ve jeopolitik belirsizlikler ise sektörün önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini sınırladığına dikkat çekildi.

VATANDAŞ ISINMADAN TASARRUF ETTİ

Ekonomik kriz nedeniyle zor bir kış geçiren vatandaşın ısınmada yaptığı tasarruf da rakamlara yansıdı. EPDK verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde Türkiye’nin doğalgaz ithalatı yüzde 10,4 azalırken toplam tüketim ise yüzde 5,7 daraldı. Petrol piyasasında ise ham petrol ithalatındaki yüksek artışa karşın yurtiçi pazarda doğalgaz piyasasında olduğu gibi daralma yaşandı.

 

AKP’li vekilden hapisteki bebekler için skandal yorum

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder