Yerel seçimlerde ağır yara alan AKP’de, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun da bayrak açması ile çöküş endişesi yaşanmaya başlandı. Parti içerisinde çözülmeyi engelleyecek çareler aranıyor.
BOLD- AKP’li muhaliflerin Eylül ayından itibaren hareketleneceği beklentisi, derinleşen ekonomik kriz, siyaset gündeminin ısınacağının habercisi. Tüm partiler sıcak geçecek sonbahara hazırlanıyor. Liderler arasında en sıkıntılı olan hiç kuşkusuz ki Erdoğan.
KABİNE, SİSTEM VE REVİZYON SANCISI
Giderek derinleşen çöküşten kurtulmak için AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın masasında üç başlık bulunuyor. Birincisi, seçim yenilgisi ve ekonomik krizle birlikte ortaya çıkan kabine değişikliği ve örgütte revizyon. İkincisi Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’nde değişiklik. Üçüncüsü ise yeni parti girişimlerine karşı mücadele.
DAHA ÖNCE DE AYRILIKLAR OLDU AMA BU FARKLI
BirGün’ün haberine göre, Babacan, Gül ve Davutoğlu AKP’nin 18 yıllık tarihinde ilk istifa ya da ayrılık değil. Hatta partileşenler bile oldu. ‘Bu sefer başka’ diyor eski bir parti yöneticisi. Gerekçesini de sadece isimlerin güçlü olmasına bağlamıyor. “Daha önce de partiden önemli isimler ayrıldı. Hatta Gül ile sorunlar da yaşandı. Ama bu sorunlar AKP ve Erdoğan yukarıya doğru çıkarken yaşandığı için çözüldü. Şimdi durum çok farklı” dedi.
KÜSKÜNLER OLUŞMASIN DİYE ADIM ATAMIYOR
Tüm partiye egemen olan endişe Erdoğan’ı da sarmış durumda. O kadar endişeli ki parti içerisinde yeni küskünler oluşmaması için değişim bile yapamıyor. Daha inandırıcı bir projeyle örgütünün karşısına çıkmak zorunda olduğunu biliyor.
KORKU DUVARLARI YIKILDI, HERKES DAHA CÜRETKAR
Daha önce parti içerisinde çıkan çatlak sesler neredeyse duyulmayacak kadar kısıktı. Şimdi ise Erdoğan’ın her lafına yanıt veren daha cesaretli bir itiraz yükseliyor. Hem parti içerisinde kalan Davutoğlu hem de dışarıdan partiyi sarmalamaya çalışan Gül-Babacan ekibi Erdoğan’ın zayıfladığının farkında. Hem örgütle hem de milletvekilleri ile herkesin gözü önünde görüşme trafiği işletiyorlar. Milletvekillerinin kendini saklama gereği duymaması ise parti içerisinde bir başka önemli değişim.
HER AYRILIK BİZİ MHP’YE MECBUR BIRAKIYOR
Sorun sadece yeni oluşumlar değil. Bir AKP’li eski vekil, “Kuşkusuz yeni girişim öncekilerden daha güçlü. Ama yüzde kaç oy olacağından bağımsız bir şey var. Bırakın parti kurmayı ayrılan her üye bizi MHP’ye daha mecbur bırakıyor. Asıl sıkıntı burada” diyor. Anlaşılan o ki iktidar için yüzde 50’ye ihtiyaç duyulan yeni sistem muhalefetten çok Erdoğan’ın ayağına dolanmış durumda.
SİSTEM VE REVİZYON İÇİN BİRAZ DAHA BEKLENECEK
AKP’li isimlere göre Erdoğan’ın diğer iki madde için adım atması örgütte sorunları en aza indirmesiyle mümkün olacak. Örgüt içerisinde zayıflarken, çözülme emareleri varken ne kabine ne de sistem değişikliğine dair bir adım atma şansı yok. O yüzden eylülde kabine ekimde ise sistem revizyonu beklentisi içerisinde olanların biraz daha beklemesi gerekecek.
medyaboldDoğum gününde AKP’nin karnesi: 2002’de yönetimi aldı 17 yılda Türkiye’yi 2001’e götürdü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder