14 Ağustos 2019 Çarşamba

Doğum gününde AKP’nin karnesi: 2002’de yönetimi aldı 17 yılda Türkiye’yi 2001’e götürdü

Bugün AKP’nin 18. kuruluş yıl dönümü. AKP, bu sürede Türkiye’yi 17 yıl önce devraldığı noktaya getirdi. İşte AKP’nin kurulurken gündeme getirdiği eleştiriler ve sorunlara yönelik vaatleri…

BOLD – AKP, 18 yıl önce 14 Ağustos 2001 yılında kuruldu. Fazilet Partisinden ayrılan yenilikçilerin kurduğu AKP, 2002’de iktidarı geçti.

‘3Y’  dedikleri yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar ile mücadele etme sözü veren Erdoğan ve beraberindekiler, aradan geçen 18 yılda ülkeyi 2001’deki duruma döndürdü. Ekonomik, sosyal ve siyasi anlamda Türkiye adeta enkaza dönüştü.

İşte AKP’nin kuruluş yıllarında yaptığı, ilk seçim bildirgesinde de yer alan eleştiriler ve seçmene verdiği vaatler sadece birkaçı…

TÜRKİYE YOLSUZLUKTA ÖN SIRALARDA

– Kendini dünyadan tecrit eden bir ulusal sistemin uzun süre ayakta kalması düşünülemez. Artık, kendi içine dönük böyle bir sistemle toplumun talepleri karşılanamayacağı gibi, uluslararası camianın saygın bir üyesi de olunamaz.

– Kamu yönetiminde yolsuzluk ve siyasal çürüme bakımından ülkemiz ön sıralarda yer almaktadır.

NİTELİKLİ İŞSİZLİK ZİRVEDE

– Hükumetin uyguladığı, halkı canından bezdiren ekonomik istikrar programları ve acı reçeteler, enflasyonu kontrol altına almaya yetmemiştir. Ağır vergi yükü ve yoğun bürokrasi, ekonominin üretim gücünü zayıflatmış, istihdamı azaltmış ve kaynakların üretim yerine rant gelirlerine yönelmesine yol açmıştır.

– Ülke, iç ve dış yatırımcılar açısından cazibesini kaybetmiş, bunun sonucunda Türkiye ürkütücü boyutlarda mali ve beşeri sermaye kaybına uğramıştır. İyi yetişmiş nitelikli insanlarımız arasında bile işsizlik had safhaya ulaşmış, yetenekli genç beyinler, geleceklerini yurt dışında aramanın telaşına düşmüşlerdir.

İnsanımızın devlete ve siyaset kurumuna güveni sarsılmış, geleceğe ilişkin umutları kırılmıştır.

– İstihdamdan alınan vergiler ve primler gözden geçirilerek, gerekli önlemler alınmak suretiyle, haksız rekabete yol açan kayıt dışı istihdam ve yabancı kaçak işçi çalıştırılması önlenecektir.

İŞKENCENİN ÜZERİNE GİDİLECEKTİ…

– İşkence, kayıp, göz altında ölüm, faili meçhul cinayet gibi demokratik hukuk devletinde kabul edilemez insan hakları ihlallerinin üzerine ciddiyetle gidecektir.

– Maden ürünleri üretiminde, çevreye zarar verilmemesine büyük özen gösterilecektir.

– Türkiye’nin temel ekonomik sorunlarından biri, “borç-faiz kısır döngüsü”dür.

TÜRKİYE ET İTHAL EDER HALE GELDİ

– Son yıllarda mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarında büyük artışlar meydana gelirken, tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artış sınırlı kalmıştır. Örneğin, 1998 yılında 2 kilo buğday parasıyla 1 litre mazot alabilen köylümüz, bugün ancak 6 kilo buğday parasıyla 1 litre mazot alabilmektedir.

– Devletin fiyatlara müdahalesi yerine, fiyatların serbest piyasada oluşması esas alınarak, üretimin piyasa koşullarındaki talebe göre yönlenmesi sağlanacaktır. Devlet, tarım ürünlerinin ticaretini yapmayı bırakacaktır.

– Ülkemizde hayvancılık sektörü yıllarca ihmal edilmiştir. Ekonomik krizlerin de etkisiyle, Türkiye et ihraç ederken, et ithal eder hale gelmiştir.

AHLAKİ YOZLAŞMANIN VÜCUT BULMUŞ HALİ: AKP

– Yolsuzluk, “kamu imkanlarının kişisel çıkarlar için kötüye kullanılması”dır. Hızlı ve çarpık şehirleşme, gelir dağılımındaki adaletsizlik, kamu yönetiminin aksaklıkları, hukuk ve adalet sisteminde yaşanan sorunlar ile genel olarak ahlaki yozlaşma yolsuzlukların temel sebepleri arasında sayılabilir.

– Kamunun kaynak dağıtım mekanizmalarında yolsuzluğun azaltılabilmesi için vergi, ihaleler, devlet yardımları, krediler, teşvikler, sübvansiyonlar, gümrük işlemleri, işe alma ve tayinlerde, siyaset-sermaye ilişkilerinde şeffaflık sağlanmalıdır. Esasen hukuk devleti ilkesi tam anlamıyla hayata geçirildiğinde ve devlet aslı görevlerine döndüğünde kamu kesimi rant dağıtma mekanizması olmaktan çıkacaktır.

– Son yıllarda ülkemizde büyük boyutlara ulaşan, halkın devlete olan güvenini sarsan, ülkemizin uluslararası imajını zedeleyen yolsuzluk olaylarının ortaya çıkarılması ve suçluların cezalandırılması için gerekli idari ve hukuki önlemler alınacaktır.

– Yolsuzluk konusundaki cezalar ağırlaştıracak, hukuki süreç hızlandırılarak,
yolsuzlukların adalet sistemine gölge düşürmesi önlenecektir.

Uluslararası Af Örgütü, Gökhan Türkmen ve Mustafa Yılmaz için acil eylem çağrısında bulundu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder