13 Eylül 2019 Cuma

ABD, ‘güvenli bölge’ devriyesi için 150 asker göndermeyi düşünüyor

New York Times gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Suriye’nin kuzeydoğusuna Türk askerleriyle birlikte oluşturulacak güvenli bölgede kara devriyesi yapmak üzere yaklaşık 150 asker göndermeye hazırlandığını yazdı.

BOLD -ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl Suriye’den Amerikan askerlerini çekeceğini açıklamasına rağmen ABD’nin Suriye’nin doğusunda yaklaşık bin askeri bulunuyor.Bu askerler daha çok İŞİD’le mücadeleye odaklanmış durumda.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon şimdi de Fırat’ın doğusunda kurulacak güvenli bölgede kara devriyesi gerçekleştirmek için bölgeye 150 asker daha göndermeyi planlıyor.

Amerikan CNN televizyon kanalı da Suriye’ye gönderilecek ilave askerlerin bölgedeki diğer ülkelerde bulunan ABD üstlerinden sevk edileceğini duyurdu.

KARA DEVRİYELERİNİN BAŞARISINA BAĞLI

ABD ile Türkiye arasında Ağustos ayı başında yapılan mutabakat çerçevesinde Suriye’nin kuzeydoğusunda kurulacak güvenli bölge için Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde bir müşterek harekat merkezi kurulmuştu. Daha sonra bölge üzerinde insansız hava araçları uçuşları başlamış, Türk ve Amerikan askerleri ortak helikopter uçuşları gerçekleştirmişti. Son olarak geçen hafta ilk ortak kara devriyesi yapılmıştı.

New York Times’da yer alan habere göre, Amerikalı askeri ve diplomatik yetkililer Suriye’ye gönderilmesi planlanan 150 askerle ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor. Askeri yetkililere göre 150 askerin gönderilmesine ilişkim nihai onay bölgede icra edilen kara devriyelerinin başarısına bağlı.

ABD, SIĞINMACI YERLEŞTİRİLMESİNE KARŞI

Türkiye, Türkiye-Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bölgeye Suriyeli sığınmacıların yerleştirilmesini planlıyor. Ancak Amerikan Savunma Bakanlığı buna pek sıcak bakmıyor.

New York Times gazetesine konuşan Pentagon sözcüsü Sean Robertson, ABD’nin mültecilerin güç kullanılarak ya da zorla başka yerlere yerleştirilmelerine karşı olduğunu söyledi. Robertson, koşullar el verdiği verdiğinde mültecilerin dönüşünün kendi seçtiği yer kapsamında gönüllü ve güvenli şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE GELİŞMELERDEN MEMNUN DEĞİL

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada güvenli bölge ile ilgili gelişmelerin seyrinden memnun olmadığını ifade etmişti.

Erdoğan, “Bu iş öyle üç beş helikopter uçuşu ile 5, 10 araç devriyesiyle göstermelik birkaç yüz askerin bölgede bulunması ile olacak iş değildir” dedi. Erdoğan, ABD’yi, Ankara’nın talep ettiği şekilde bir güvenli bölge oluşturmak yerine YPG için bir güvenli bölge oluşturmaya çalışmakla suçladı.

Erdoğan, Eylül ayı sonuna kadar Türk askerlerinin bulunduğu bir güvenli bölge kurulmaması durumunda Türkiye’nin tek taraflı olarak bunu gerçekleştireceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler: Suriye’de neredeyse bütün gruplar savaş suçu işlemiş olabilir

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder