11 Eylül 2019 Çarşamba

Patrondan alınmayan vergi vatandaşa yük olacak

Vergiyi tabana yayarak KDV oranlarında artışa gitmeye hazırlanan hükumet, kurumlar vergisi indirimi ile patronlardan almayacağı vergiyi vatandaşın cebinden çıkaracak.

BOLD – Türkiye’de toplanan vergi gelirlerinin yaklaşık yarısı mal ve hizmetlerden elde edilen gelirlerden oluşuyor. Verginin daha da tabana yayılması için KDV’de yapılacak artışla birlikte bu oran daha da yukarı çıkacak. Gelişmiş ülkelerde ise mal ve hizmetlerden alınan vergi yüzde 15-25 bandında yer alıyor.

HALKIN SIRTINA YENİ YÜK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomistlerle yaptığı toplantıda Kurumlar Vergisi’nde 2020 sonu gelmeden bir indirim yapılması konusunda çalışmalar yapıldığı açıkladı. Patronlardan alınmayacak bu vergiler ise verginin tabana yayılması konusunda KDV’de yapılması planlanan yüzde 2’lik artışla halkın cebinden çıkarılacak.

VERGİ YÜKÜ ARTIYOR

2002 yılında genel bütçenin yüzde 18’i vergilerden gelen gelirlerden oluşurken bu oran 2018’de yüzde 20’ye çıktı. Yapılacak artışla birlikte bu oran daha da yukarı çıkacak. 2002 yılında toplanan vergi 65 milyar iken, bu rakam yıllar içerisinde katlanarak 2016 yılında 529 milyar, 2017’de 626 milyar ve geçen yıl ise 737 milyar liraya ulaştı. Bu yıl ise vergi gelirlerinden 853 milyar lira toplanması hedefleniyor.

GELİRLER VERGİLERDEN ELDE EDİLİYOR

Türkiye’de mal ve hizmetler üzerinden alınan vergi yıllar içerisinde büyük artış gösterdi. 1990 yılında milli gelirin yüzde 4’ü mal ve hizmetlerden alınan vergilerden oluşurken bu oran 2016 yılında yüzde 11’e yaklaştı. Toplam gelirlerin yüzde 27’si mal ve hizmetlerden gelen vergilerden oluşurken bu rakam 2016 yılında yüzde 44’e çıktı.

GELİŞMİŞ ÜLKELER HALKIN SIRTINA YÜKLEMİYOR

Türkiye’de toplanan vergilerin yaklaşık yarısı mal ve hizmetlerden gelen vergilerle elde edilirken bu durum gelişmiş ülkelerde çok daha gerilerde. ABD’de mal ve hizmetlerden elde edilen gelir vergi gelirlerinin yüzde 16’sını oluştururken, bu rakam Japonya’da yüzde 20, İsviçre’de yüzde 21, Kanada’da yüzde 23, İzlanda’da yüzde 23, Belçika’da ve Fransa’da yüzde 24 seviyelerinde yer alıyor.

Tahir Elçi’nin katilini ortaya çıkartabilecek delilin Adli Tıp Kurumunda yok edilişinin belgesi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder