14 Eylül 2019 Cumartesi

Yeni Türkiye’nin cezaevlerinde hak ihlalleri artıyor

İşkence ve kötü muamele haberleri ile her gün gündem olan tek adam rejiminin cezaevlerindeki hak ihlalleri de giderek artıyor.

BOLD – Sincan Kadın Kapalı Cezaevi, Kırıkkale F Tipi Cezaevi ve Tokat T Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklular yaşadıkları hak ihlallerini avukatları ve kaleme aldıkları mektuplar aracılığıyla anlattı.

ZİYARETE GELEN AİLELERE ÇIPLAK ARAMA ZULMÜ

Sincan Cezaevindeki tutuklular avukatları aracığıyla şunları aktardı: Oda değişim taleplerimiz kabul edilmiyor. Aileler açık görüşe geldiğinde çıplak arama dayatılıyor. Arkadaş görüşçülerine güvenlik soruşturması uygulanıyor. Kantin ihtiyaçları karşılanmıyor. Cezaevi müdürlüğüyle yapılan görüşmede sonuç alamadık. İlgili kuruluşlara cezaevini ziyaret etmeleri ve yerinde tespitlerde bulunmalarını çağrısını yapıyoruz.”

KÜRTÇE MEKTUPLAR TUTUKLULARA VERİLMİYOR

MA’nın haberine göre, Kırıkkale Cezaevindeki tutuklular Kürtçe kitap ve mektupların kendileri verilmediği belirtirken, Tokat Cezaevindeki tutuklular askeri nizamda sayıma zorlandıklarını, kabul etmeyenlere disiplin cezası verildiğini belirtiyor.

TEDAVİ TALEPLERİ ÇOK GEÇ KARŞILANIYOR

Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevinde kalan tutuklularda gönderdikleri mektupla yaşadıkları hak ihlallerini şöyle sıraladı:

“* Sohbet, spor, atölye ve kurs faaliyetlerimiz hafta da 10 saat olması gerekirken, hafta da 5 saate indirildi. Açık görüş olduğu haftalarda personel eksikliği gerekçesiyle spor, atölye ve kurs faaliyetleri yaptırılmıyor. Kütüphaneye çıkma hakkımız engelleniyor.

* Kantindeki ürünlerde uygulanan fahiş fiyatlar ve tek çeşitlilik bizi mağdur ediyor.

* 6 ayda bir oda değişim hakkımız olmasına rağmen ‘kurum güvenliği ve idari sebepler’ denilerek, engelleniyor.

* Adalet Bakanlığı tarafından ‘mahkumların temizlik ürünleri karşılanıyor’ denilse de ihtiyacımız olan deterjan, sabun, diş macunu ihtiyaçtan az veriliyor.

YERDE YATMAK ZORUNDA KALIYORLAR

* OHAL sürecinde 3 kişilik odalarda 4 kişi kalıyorduk ve odalarımızda 3 ranza var. Bu durum devam ediyor. Bir arkadaşımız yerde yatmak zorunda kalıyor.

* Oda baskınlarında eşyalarımız dağıtılıp, kırılıyor.

*Kürtçe mektup ve kitaplarımız ya hiç verilmiyor ya da aylar sonra veriliyor. Defalarca Kürtçe Tercüman görevlendirilmesini talep etmemize rağmen görevlendirme yapılmıyor.

*En büyük sorunumuz da sağlık konusundaki uygulamalar. Tedavi taleplerimiz çok geç karşılanıyor ve bu da sağlık sorunlarımızı arttırıyor.

*Cezaevlerinden hastaneye sevk edilirken tek kişilik ring araçları kullanılıyor. Her tutukluya 10 kitap sınırlaması var.

*En son HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan’ın bizlere gönderdiği mektuba ‘güvenlik’ gerekçesiyle el konuldu, verilmiyor.

TOKAT CEZAEVİNDE ASKERİ NİZAM SAYIM

Tokat T Tipi Kapalı Cezaevinden mektup gönderen tutuklular ise askeri nizamda sayım istendiğini belirterek, “12 Eylül dönemi uygulamaları cezaevinde başladı” ifadelerini kullandılar. Mektupta, “Askeri nizamda sayımı kabul etmeyenlere soruşturma açılıyor, disiplin cezası veriyor. İdare bizleri mağdur etmek için her türlü psikolojik yol ve yöntemlere başvurarak, hukuk dışı uygulamalar dayatıyor. Bu işkence ve baskıları hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz” denildi.

Cezaevinde bir ölüm daha: KHK’lı öğretmen Kemal Bilici hayatını kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder