14 Eylül 2019 Cumartesi

Demirtaş’ın avukatlarından açıklama: “Saniye bekletilmeden serbest bırakılmalı”

HDP’nin tutuklu lideri Selahattin Demirtaş’ın avukatları bir basın toplantısı düzenleyerek müvekkillerinin saniye bekletilmeden tahliye edilmesini istediler.

BOLD – Edirne Cezaevinde 3 yıldır tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, Ramazan Demir ve Benan Molu’dan basın toplantısı düzenledi.

DENETİMLİ SERBESTLİK UYGULANMALI

Avukatlar, Demirtaş’ın 4 Kasım’dan bu yana yaklaşık üç yıldır özgürlüğünden hukuksuz ve haksız bir şekilde mahrum bırakıldığını belirterek, “Tahliye kararının uygulanması kapsamında mahsup işlemi ve denetimli serbestlik kurumu bir hukuki veya siyasi lütuf değil, en temel haktır. Demirtaş’ın da kanunların açık hükümleri uyarınca tahliyesinin bir an önce sağlanması gerekmektedir” dediler.

CEZASI 5 MAYIS İTİBARİ İLE BİR YILIN ALTINA DÜŞTÜ

Mahsup işlemi sonrası Demirtaş’ın cezasının 5 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla bir yılın altına düştüğünü vurgulayan avukatlar, “Hem son dönem Yargıtay kararları hem de Ceza İnfaz Kanunu’nun açık hükümleri uyarınca denetimli serbestlik kapsamında bir saniye dahi bekletilmeden tahliye edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandılar.

TAHLİYE KARARI KESİNLEŞTİ

Açıklamada, “Bugüne kadar yetmiş kez Demirtaş’ın tutukluluğunu değerlendiren ve tutuk halinin devamına karar veren mahkemeler, AİHM Büyük Daire duruşmasından on altı gün önce, üstelik avukatlarının da hazır olmadığı 2 Eylül 2019 tarihli duruşmada Demirtaş’ın tahliyesine karar vermiştir. Savcılığın Demirtaş’ın tahliyesine yaptığı itiraz, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmiş, bu haliyle Demirtaş’ın tutuklu olduğu esas dosyadaki tahliye kararı kesinleşmiştir” denildi.

4 YIL 8 AYLIK HAPİS CEZASININ İNFAZI SÜRÜYOR

Açıklamada şunlar vurgulandı: “Ancak 4 yıl 8 ay hapis cezası verilen dosyadaki cezasının infazı devam ettiğinden Demirtaş bu aşamada tahliye edilememiştir. AİHM duruşması öncesi hükumetin AİHM dosyasındaki durumu lehine çevirmeye çalışma gayreti olarak değerlendirilebilecek olan tahliye kararı bugün itibarıyla uygulanmış değildir.”

MAHSUP SÜRECİ İLE İLGİLİ KARAR HENÜZ ÇIKMADI

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Demirtaş’ın tahliye olduğu dosyadan tutuklu kaldığı sürenin, ceza aldığı dosyanın infaz süresinden mahsubu için kararı verilen İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 11 Eylül 2019 tarihinde başvuru yapılmıştır. Mahsup işlemi esas olarak mahkeme tarafından yapılacak bir hesaplama işlemi olup talep edilmesi halinde mahkemenin hiçbir gecikmeye mahal vermeyecek şekilde bir an önce hesaplama işlemini sonuçlandırması gereken bir süreçtir. Ancak, teknik ve hukuki açıdan çok kısa sürede sonuçlandırılabilecek mahsup süreci ile ilgili bugün itibarıyla söz konusu Mahkeme’den bir karar çıkmamıştır.”

Hasta tutuklu Merve Gökkaya’nın çığlığı: “Çektiğim acıları size nasıl anlatabilirim ki?”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder