13 Eylül 2019 Cuma

Damat bakan açıkladı: Enflasyon eylülde tek haneye iniyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı da olan Berat Albayrak, eylül enflasyonunun tek haneli olacağını öne sürdü.

BOLD – İstanbul’da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 10. yıl davetinde konuşan damat bakan, “Yılın ikinci yarısında beklediğimiz ekonomik aktivitedeki rahatlamayla yılı pozitif büyümeyle kapatacağımıza inanıyoruz. Enflasyonda endeksler eylül ayında hem TÜFE, hem de ÜFE’de tek haneli rakamları yakalayacağımızı net bir şekilde gösteriyor” iddiasında bulundu.

Albayrak, Türkiye’nin 10 yıl öncesine göre küresel ve bölgesel anlamda “çok farklı noktada” olduğuna işaret ederek, ülkenin en az düzeyde etkilenmesi adına ihtiyatlı politikalara devam ettiklerini savundu.

Damat bakan şunları kaydetti:

“Ticaret savaşları, ekonomi politikalarını derinden etkiliyor. Bugün ülkeler ticarette dezavantajlı duruma düşmemek için aksiyonlar alıyor. Türkiye olarak biz geçtiğimiz yıl ağustos ayında maruz kaldığımız süreçleri geride bıraktık. Çok sayıda tedbir setini devreye aldık. Küresel ticaret savaşının etkilerine karşı Türkiye dünyada en korunaklı ülkelerden biri olma konusunda adımlar atıyor. Tarihin en büyük küresel ataklarını yaşadığımız son bir yılda elde ettiğimiz kazanımları 2020’de çok daha ileriye taşıyacağız.

“BU YILI HEDEFLERİMİZDEN DAHA İYİ BİR PERFORMANSLA TAMAMLAYACAĞIZ”

Yeni ekonomi programında büyüme için dengelenme vurgusu yapmıştık. 2019’un ilk çeyreğinde yıllık bazda daralma yaşandı. Ama toparlanma sinyallerini almaya başlamıştık. Yılın ikinci yarısında beklediğimiz ekonomik aktivitedeki rahatlamayla yılı pozitif büyümeyle kapatacağımıza inanıyoruz. Enflasyonda endeksler eylül ayında hem TÜFE, hem de ÜFE’de tek haneli rakamları yakalayacağımızı net bir şekilde gösteriyor. Yılı hedeflerimizden daha iyi performansla tamamlayacağız.

Yılın kalan aylarında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80’lerin üzerinde olduğunu göreceğiz. Temmuz ayı rakamlarında 12 aylık cari dengede Cumhuriyet tarihinin belki de en büyük cari fazla rakamını göreceğiz.

Merkez Bankası’nın faiz kararının etkilerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. 2020-2022 YEP’i büyük ihtimal eylül içinde açıklayacağız.”

Vatandaş son bir hafta içinde yaklaşık 1 milyar dolarlık döviz aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder