12 Eylül 2019 Perşembe

Erdoğan’ın İBB’ye geldikten sonra binlerce insanı işinden ettiği ortaya çıktı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, işten çıkarmalar üzerinden Ekrem İmamoğlu’nu eleştirirken, kendilerinin göreve geldiklerinde kimsenin ekmeği ile oynamadıkları sözünün gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

BOLD- Tarih ve belgeler Erdoğan’ın 1994 yılında İBB’yi aldıktan sonraki icraatlarını ortaya koyarak sözlerini yalanladı. Erdoğan 1994 Martı’nda belediye başkanı olunca kademeli olarak binlerce işçiyi işten çıkardı. Memurlara ise mobbing uygalayarak emekli ya da istifa etmelerine neden oldu.

ZABITA VAKFI BASTI EŞYALARINA EL KOYDU

Cumhuriyet’in haberine göre, 1995 yılında Darülaceze Vakfı belediye zabıtaları tarafından basıldı, eşyalarına el konuldu ve 68 yaşındaki vakıf başkanı zabıtalar tarafından zorla odasından çıkarıldı. Vakfın açtığı iki davayı da kazanmasına rağmen Erdoğan, mahkeme kararlarına uymadı.

1) VAKIFLAR KONUSU

-Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Koltuğa oturur oturmaz, işe öğrencilere hizmet veren vakıf ve derneklere saldırmaktan başladılar.”
-AKP’li İBB 2. Başkan Vekili Ömer Faruk Kalaycı: “Vakıflardan çıkan gençler sizin uykularınızı kaçırır.’’

NE YAPMIŞLARDI?

18 Eylül 1994’te Darülaceze Vakfı zabıtalar tarafından basıldı. Eşyalara el kondu. 68 yaşındaki Vakıf Başkanı Cahit Özden, zabıtalar tarafından yaka paça dışarı çıkarıldı. 1919’daki Darülaceze Vakfı Nizamnamesi’ne göre Belediye ile bir ilgisi bulunmayan vakfa el konuldu. Vakıf yönetiminin İdare Mahkemesi’ne açtığı iki davayı da İBB kaybetmesine rağmen mahkeme kararını uygulamadı.

2) BAŞKANLARIN SORUMLULUKLARI

Süleyman Soylu: “Eğer siz kendi işinizin dışında, dönüp birtakım meselelere girerseniz elbetteki biz üzerimizdeki sorumlulukları yerine getiririz demektir. İstanbul, haziran ayında bir karar verdi. Benim çöpümü topla, suyumu akıt, başıma bir iş geldiğinde çözmeye çalış bir belediye bunun için seçilir. Türkiye’yi idare etmek büyük büyük laflar söylemek için de seçilmez. İşini iyi yapmak için seçilir. Belediyeler önemli işlerdir. Türkiye’yi yönetmeye hevesli olabilirsiniz. Bunu isteyebilirsiniz ama önce işinizi yapacaksınız.”

NE YAPMIŞLARDI?

26 Kasım 1996 günü İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Yozgat ve Kızılcahamam belediye başkanları gazetelere yarım sayfa ilan vererek TBMM’de görüşülen Terörle Mücadele Yasası’nın 8. maddesi aleyhine kampanya başlatmıştı. Erdoğan ve Gökçek’in de aralarında bulunduğu başkanların verdiği ilanlarda “Tasarının kanunlaşması halinde, ülkenin bölünmesine müsait bir ortam sağlanacağı, fikir ve ifade hürriyeti ile vicdan ve adalet hürriyetinin kısıtlanacağı, Milli Şef döneminin geri geleceği” belirtilerek halkı milletvekillerini faks ve telefonla uyarmaya davet etmişledi.

3) ÇIKARILAN İŞÇİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Belediyede kimseyi işten çıkarmayacaklarını söylediler çıkardılar. Bizim de yapacaklarımız var. Ekmeklerinden edilen işçilerimizin mücadelelerine hukuki, sosyal, her türlü desteği biz vereceğiz. Biz böyle bir davanın, böyle bir medeniyetin, temsilcisi olan Ak Parti’yiz.”

AKP İl Başkanı Bayram Şenocak: “Bir mesajla insanların geleceğine ipotek konulamaz. İşçi kıyımı yapılamaz.”

NE YAPMIŞLARDI?

Recep Tayyip Erdoğan 1994 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı olunca haziran ayında İSTON’dan 139, Suser’den 1200, Metro AŞ’den 45 işçi çıkarıldı. İşçiler Belediye binası önünde oturma eylemi yaptı. İşe iade konusunda dilekçe vermek istediklerinde belediyeye sokulmadı. Sözen döneminde yapılan sınavda memuriyete hak kazananları görevlerine atamadı. Yeni memur sınavı açarken, bu sınavın ilanı bir tek Milli Gazeteye verdi.

47 BÜROKRATI ŞANTİYEYE SÜRDÜ

İSKİ’de Sözen döneminde görev yapan üç genel müdür yardımcısı, 8 daire başkanı ve müdürlerden oluşan 47 bürokratı Sarıgazi’de bir telefon ve dört masanın bulunduğu prefabrik bir şantiye binasına sürdü. Servis de tahsis edilmeyen bu üst düzey bürokratlara verdikleri cep ajandalarına hergün ne iş yaptıklarını yazmaları istendi. Arazinin ortasında hiçbir iş yapamayan bürokratlar ajandaları boş verince sicilleri bozuldu ve birçoğu ya emekliliğini istedi ya da istifa etmek zorunda kaldı.

4) BELEDİYE YETKİLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ticaret Bakanlığı’nın mayıs ayında yayımladığı genelge ile artık belediye iştiraklerine yönetici atama yetkisi belediye başkanlarından alınarak belediye meclisine verildi. “Merkezi yönetimle uyum içerisinde olmayanlar kesinlikle oradan iflaslarını ilan ederler. Halkın oy verirken merkezi hükümetle uyum içerisinde olmayan belediyeler kazanırsa bizim halimiz ne olur diye düşünmesi lazım.”

NE YAPMIŞLARDI?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında Recep Tayyip Erdoğan 18 Mayıs 1994 günü Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi’nin toplantısında “Ulus devletler için deniz bitti. Türkiye gibi bir ülkeyi Ankara’dan yönetmek artık mümkün değildir. Yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması, merkezi yönetimin toplum hayatının birçok alanından çekilmesi gerekir.

5) İSTANBUL’A GÖÇ

31 Mart 1995 günü Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü’nün düzenlediği “Yerinden Yönetiminin Güçlendirilmesi ve Yaygınlaştırılması” konulu toplantıda konuşan dönemin İBB Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul’a başıboş kimseyi sokmam. Ancak İstanbul’a almaya değil, vermeye gelenler girebilir” demişti.

CUMHURBAŞKANI OLUNCA NE DEDİ?

Belediye Başkanı iken “İstanbul’a başıboş kimseyi sokmam, almaya değil vermeye gelenler girebilir” diyen Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca İstanbul’a 546 bin mültecinin gelmesini eleştirenlere şöyle seslenmişti: “Elimizde bir tas çorbamız varsa, o bir tas çorbayı mülteci kardeşlerimizle paylaşarak yolumuza devam edeceğiz. Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. İçişleri Bakanlığımız oluşturduğu bir ofisle Suriyeli kardeşlerimize bu yardımı, bu desteği yaparak, onlara vatandaşlık imkânını vereceğiz.”

Erdoğan, işten çıkarmalar üzerinden İmamoğlu’nu hedef aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder