11 Ekim 2019 Cuma

ABD’de Senatonun ardından Temsilciler Meclisine de Türkiye’ye yaptırım tasarısı geliyor

ABD’de 29 Cumhuriyetçi Kongre üyesi Senatoya sunulana benzer bir yaptırım tasarısına benzer bir teklifi Temsilciler Meclisine sunacaklarını açıkladı.

BOLD Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı sonrası ABD’de 29 Kongre üyesi, Senato’ya Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından sunulana benzer bir yaptırım tasarısını Temsilciler Meclisi’ne sunacaklarını açıkladı.

Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy, Cumhuriyetçi Parti grubu denetçisi Steve Scalise ve diğer parti liderleri Ankara’nın operasyonuna güçlü bir karşılık verilmesi gerektiğini savundu.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Liz Cheney yaptığı yazılı açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve rejimi, IŞİD’e karşı binlerce kayıp veren ve yurdumuzu korumamıza yardım eden Kürt müttefiklerimize acımasızca saldırdığı için ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalmalı” dedi.

TRUMP’TAN YENİ AÇIKLAMA

Perşembe akşamı Beyaz Saray önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Trump, Türkiye ve Kürtlere işaret ederek, “Umarım arabuluculuk yapabiliriz” dedi.

“Türkiye benim pozisyonumu biliyor” diyen Trump, Amerikan halkının askerlerin bölgeye gönderilmesini istediğini sanmadığını kaydetti.

Trump, “Türkiye’ye yaptırımlar ve diğer finansal meseleler konusunda da muhtemelen çok güçlü bir şeyler yapacağız” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, gazetecilere açıklaması öncesi Twitter’dan dün yaptığı son paylaşımlarda önümüzde 3 seçenek var demişti.

Trump, bu seçenekleri, “Binlerce asker gönderip askeri açıdan kazanmak, Türkiye’yi yaptırımlarla finansal açıdan çok sert şekilde vurmak ya da Türkler ile Kürtler arasında bir anlaşmaya aracılık etmek.” olarak sıralamıştı.

ABD’NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ: ETNİK TEMİZLİK

Başkan Trump daha önce de Türkiye’nin Suriye’ye yönelik askeri harekâtına işaret ederek, “Çizilen çerçeveyi aştığını düşünürsem, Türkiye’nin ekonomisini yerle bir ederim. Daha önce bunu yaptım!” sözleri ile Türkiye’yi tehdit etmişti. Ancak Trump açıklamalarında, kırmızı çizginin ne olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili ise bu kırmızı çizginin “Ayrım gözetilmeden sivillere yönelik saldırılar ve bölgede Kürtlere yönelik etnik temizlik” olduğuna işaret etti, yetkili bunlara göz yumulmayacağının altını çizdi.

TRUMP, DIŞİŞLERİNİ ARABULUCULUK İÇİN GÖREVLENDİRDİ

Washington’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Başkan Trump’ın Dışişleri Bakanlığını Türkiye ile Kürtler arasında arabuluculuk yapmaları konusunda görevlendirdiğini açıkladı.

ABD’li yetkili, “Başkan tarafından ortak bir zemin bulunup bulunamayacağı ve ateşkes imkanı olup olmadığını incelemekle görevlendirildik” dedi.

“TÜRKİYE ÇOK BÜYÜK BİR HATA YAPTI”

ABD’li Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekat öncesinde Türkiye’nin uzlaşma çabalarını reddettiğini ifade etti.

Türkiye’ye işaret ederek, “Çok büyük hata yaptığını düşünüyoruz” diyen yetkili, bu harekâtın güvenlik açısından ciddi sonuçları olabileceğini de sözlerine ekledi.

Trump, Türkiye ile ilgili yine paylaşımda bulundu: Önümüzde 3 seçenek var

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder