9 Ekim 2019 Çarşamba

Che Guevara anısına 10 çarpıcı devrim filmi

Bu gün devrimci Ernesto Che Guevara’nın 91. doğum yıldönümü.

BOLD– Che, 1967’de henüz 39 yaşındayken öldürülmesinin üzerinden 52 yıl geçmiş olmasına rağmen yaşamıyla ve mücadelesiyle ilham vermeye devam ediyor. Emperyalizme ve halka rağmen var olmaya çalışan egemen güçlere direnişin simgesi haline gelen Che “devrim” denince akla gelen ilk isimlerden. Kendisini saygıyla anarken “devrim” eksenli filmlerden bir seçki hazırladık.

DIARISOS DE MOTOCICLETA/ MOTOSİKLET GÜNLÜKLERİ

Buenos Airesli varlıklı bir ailenin 23 yaşındaki tıp öğrencisi oğlu arkadaşıyla birlikte Latin Amerika’yı motosikletle gezmeye kalkarsa ne olur? Cevap devrimci Che Guevara’nın doğuşusur. Yolculuk boyunca Latin Amerika’nın sefaletiyle ve bu sefaletin hangi sömürüden kaynaklandığıyla yüzleşen Che artık bambaşka bir insan olma yoluna girer. Che’nin günlüklerinden yol arkadaşı Alberto Granado tarafından yazılan kitaptan uyarlanan film birçok ödüle sahip.

CHE: PART ONE- TWO 2008

26 kasım 1956’da, Fidel Castro 80 isyancıyla birlikte Küba’ya yelken açar. Bu isyancılardan biri, Castro’yla, Fulgencio Batista’nın yozlaşmış diktatörlüğünü sona erdirmek gibi ortak bir amacı paylaşan Arjantinli doktor Ernesto “Che” Guevera’dan başkası değildir. Che gerilla savaş tarzını çabuk kapar ve vazgeçilmez bir savaşçı olduğunu kanıtlar. Kendini mücadeleye adamasıyla yoldaşları ve Küba halkı tarafından bağırlarına basılır. ‘The Argentine’ ve The Guerilla isimli iki bölümden oluşan yapım Che’nin Küba devriminde doktorluktan devrimci kahramanlığa yükselişini anlatıyor.

GHANDI 1982

En iyi film ve en iyi yönetmen dahil tam 8 Oscar alan film İngiliz sömürgeciliğine karşı Hindistan’da tarihin gördüğü en büyük pasif direnişi başlatan Mahatma Ghandi’ninmücadelesini anlatıyor. Ghandi rolündeki Ben Kingsley’in en iyi erkek oyuncu Oscar’ını aldığını da ekleyelim.

ÇÖL ASLANI ÖMER MUHTAR 1981

İtalya diktatörü Mussolini’nin Kuzey Afrika’daki Müslümanlar üzerinde 20 yıl boyunca uyguladığı soykırım politikasına ışık tutan film Libya’da Ömer Muhtar öncülüğünde yürütülen direnişin destansı öyküsü. Başroldeki Anthony Quinn 1976’da Çağrı’daki Hz. Hamza rolünden sonra bir de bu filmde rol alınca İslam dünyasında oldukça sevilen bir oyuncu olmuştu.

A MAN FOR ALL SEASONS/ HER DEVRİN ADAMI 1966

Çarpıcı yargılama sahneleriyle dikkat çeken film, Utopia adlı eseriyle birçok insana ilham kaynağı olan Thomas More’un kilise tarafından idam edilmesiyle sonuçlanan yaşamına ışık tutuyor.

BRAVEHEART/ CESUR YÜREK 1995

13. yüzyılda İngiltere Kralı Henry İskoç krallığını da topraklarına katmak istemektedir. Bu amaçla İngiliz soylularına “Prima Nocta” yani topraklarında evlenen her genç kızla ilk geceyi geçirme hakkı(!) verince İskoçlar ayaklanır. Başlarında ise çocukluğunda annesi ve babası gençliğinde ise karısı İngilizler tarafından öldürülen William Wallace vardır. Mel Gibson’a Oscar kazandıran film tam bir başyapıt.

MALCOLM X 1992

Amerikan tarihinin en önemli insan hakları savunucularından Malcolm X’in yaşamını beyaz perdeye aktaran filmi Spike Lee yönetiyor. Babası ırkçı örgüt Klu Klux Klan tarafından öldürülen Malcolm’un günübirlik ve gamsız yaşadığı hayatı hapse girmesiyle bölünür. Hapiste İslam’la tanışan Malcolm dışarı çıktığında özgürlük için mücadele eden ve kitleleri peşinden sürükleyen bir isme dönüşür. Ancak, bu mücadelede hiç kolay değildir ve en büyük tehlikeler bazen en yakında olanlardan kaynaklanmaktadır.

V FOR VENDETTA 2005

Distopik bir İngiltere’de diktatörlüğe karşı tek başına mücadele eden maskeli kahraman “V”nin öyüküsü… O hem Victim(kurban) hem Victory (zafer) simgesidir. Alan Moore’un romanından uyarlanan epik hikayede Natalie Portman ve yüzü hiç görünmemesine rağmen Hugo Weaving oyunculuklarıyla göz kamaştırıyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder