11 Ekim 2019 Cuma

BM Güvenlik Konseyinde 5 Avrupa ülkesinden Türkiye’ye “harekatı durdur” çağrısı

BM Güvenlik Konseyinde Türkiye ile ilgili ortak açıklama konusunda uzlaşma sağlanamadı. 5 Avrupa ülkesi kendi açıklamasını yayınlayarak Türkiye’ye “harekatı durdur” çağrısı yaptı.

BOLD – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Türkiye oturumunun yapılması için girişimde bulunan 5 Avrupa Birliği üyesi ülke Belçika, Fransa, Almanya, Polonya ve İngiltere ortak açıklamayla Türkiye’ye Suriye harekatını durdurma çağrısı yaptı.

ESTONYA DA DESTEK VERDİ

Güvenlik Konseyinde Türkiye’nin Suriye operasyonuna ilişkin ortak açıklama üzerinde dün uzlaşma sağlanamadı. ABD ve Rusya tasarıya karşı çıkınca oylamadan vazgeçildi. 2020-2021 döneminde konseyin geçici üyeliğini üstlenecek olan AB Üyesi Estonya’nın da destek verdiği açıklamayı Almanya’nın BM nezdindeki Daimi Temsilci Yardımcısı Jürgen Schulz okudu.

GÜVENLİK KAYGILARINI GİDERMEYECEK

Schulz, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri operasyonundan derin endişe duymaktayız. Türkiye’ye tek taraflı askeri harekatını durdurma çağrısı yapıyoruz” diyerek başladı.

Bu harekatın, Türkiye’nin güvenlik kaygılarına yanıt vermeyeceğine inandıklarını söyleyen Schulz, yeni silahlı çatışmaların tüm bölgede istikrarsızlığı daha da derinleştireceğini, insanların yerinden edilmesine, mültecilerin ve Suriye içinde yerinden edilen kişilerin sayısının artmasına yol açacağını kaydetti.

IŞİD GÜÇLENEBİLİR

Alman diplomat, “Türkiye’nin tek taraflı askeri eylemi Uluslararası Koalisyon’un DAEŞ’e karşı kaydedilmiş başarısını da tehdit etmekte… Bölgenin ve Avrupa’nın güvenliğine ciddi tehdit oluşturan DAEŞ’in yeniden güçlenmesi için ortam sağlayarak, bölgede uzun süreli istikrarsızlık riskine yol açacaktır” dedi.

GÜVENLİ BÖLGE İTİRAZI

Schulz, Türkiye’nin oluşturmayı hedeflediği bu bölgenin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin kriterlerine uymasının mümkün görünmediğine dikkat çekerek, “Herhangi bir demografik değişime yol açacak girişim kabul edilemez” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nde 6 ülke Suriye’ye harekâtı kınadı; ABD ve Rusya katılmadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder