11 Ekim 2019 Cuma

İtalyan ENI şirketi Kıbrıs çevresindeki sondaj çalışmalarından çekilme sinyali verdi

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama ve çıkarma faaliyetleri için lisans verdiği İtalyan ENI firması, bölgeye savaş gemilerinin gelmesi durumunda sondaj çalışmalarına devam etmeyeceklerini duyurdu.

BOLD İtalyan ENI şirketinin Üst Yöneticisi Claudio Descalzi, Doğu Akdeniz’de çalışma yaptıkları sahalara, Türk veya Rum tarafının savaş gemilerini göndermesi halinde faaliyetlerine devam etmeyeceklerini açıkladı.

SAVAŞ BAŞLATMAK İSTEMİYORUZ

Descalzi, “Endişeli değilim ancak birileri savaş gemileri ile gelirse kuyuları açmayacağız. Kesinlikle kuyular için savaş başlatmak istemiyoruz” dedi. Kısa bir süre önce Rum yönetimi, İtalyan ENI ve Fransız Total şirketine, tartışmalı 7. parselde sondaj çalışması yapmak için ruhsat vermişti.

Geçen yıl ENI’ye ait bir gemi, Türkiye’nin münhasır ekonomik bölge olarak kabul ettiği 3. parselde arama yapmak istemesi üzerine Türkiye’ye ait savaş gemilerince bölgeden uzaklaştırılmıştı. Türkiye’ye ait Yavuz sondaj gemisi, hafta başında Kıbrıs adasının güneyindeki 7. parselde yer alan Güzelyurt-1 lokasyonuna gelmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz sondaj gemisinin yakında bölgede sondaj çalışmalarına başlayacağını açıkladı.

Türkiye’nin bölgede yer alan Fatih ve Yavuz sondaj gemilerine Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemileri eşlik ediyor.

KARARLI DURUŞ SONUÇ ALIYOR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye ve KKTC’nin kararlı duruşunun sonuç verdiğini belirtti.

Twitter ve Facebook’tan bir açıklama yapan Özersay, “İtalyan ENI şirketinin, Türkiye’nin kıta sahanlığı içerisinde yer alan bölgede, eğer gerginliğe neden olacaksa kazı yapmak istemediğini ve kazı yapmayacaklarını açıklamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. 2018 yılı içerisinde bahse konu şirket, hem Türkiye’nin bu konularda ciddi olduğunu, hem de Kıbrıs Türk tarafı olarak bizim, bir çözümden önce bu çalışmalar yapılacaksa bir uzlaşmaya hazır olduğumuzu bizzat görmüş, tecrübe edinmiştir… Dış politikada caydırıcılık içeren kararlı duruş, sonuç alınmasına yardımcı olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Fransız Bakan: Avrupa Birliği toplantısında Türkiye’ye yaptırımlar görüşülecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder