13 Aralık 2019 Cuma

ABD Senatosu’nun “Ermeni Soykırımı” kararına Ankara’dan tepki: Siyasi bir gösteri

ABD Senatosu’nun 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan kararına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “”Karar siyasi bir gösteriden ibaret” şeklinde cevap verdi. Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Senato’nun kararına tepki gösterdi.

BOLD – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tasarının kabul edilmesinin ardından tepkisini Twitter’dan dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Karar siyasi bir gösteriden ibaret. Hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yok. Tarihi siyasi amaçlar için kullananlar gerçeklerle yüzleşmek istemeyen korkaklardır.” ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ: BAĞLAYICI DEĞİL

Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada kararın bağlayıcılığı olmamasına vurgu yaptı.

Açıklamada “ABD Senatosu’nun 1915 olaylarıyla ilgili 12 Aralık 2019 tarihli kararı her türlü tarih bilincinden ve hukuki temelden yoksundur. Bağlayıcılığı ve geçerliliği de bulunmamaktadır. Senato’nun bu kararı, tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerindendir. Ancak, tarihi siyasi amaçları için kullananlar gerçekleri gözardı ederek hedeflerine asla ulaşamayacaktır” denildi.

Dışişleri Bakanlığı bu kararın Türk-Amerikan ilişkilerine etkisine de dikkat çekti ve “Bu karar, aynı zamanda Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki çabaları da sekteye uğratmayı hedefleyen tahripkar bir teşebbüstür. Türkiye’nin bölgesindeki hayati çıkarlarını korumak için verdiği mücadele bu tür haksız ve izansız kararlardan etkilenmeden kararlılıkla devam ettirilecektir” ifadelerini kullandı.

İLİŞKİLERDE UZUN SÜRECEK HASAR OLUŞTURACAK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Direktörü Fahrettin Altun da peş peşe paylaştığı İngilizce mesajlarda “ABD Kongresi’nin bazı üyelerinin davranışı Türk-Amerikan ilişkilerine zarar veriyor. Tarih bu kararları ABD Kongresi’nin bazı üyeleri tarafından Türkiye aleyhinde atılan sorumsuz ve mantıksız adımlar olarak not edecektir. Bu Kongre üyeleri iki ülke arasındaki ilişkilerde uzun sürecek hasara yol açan sorumlu taraf olarak tarihe geçecekler” ifadelerini kullandı.

Fahrettin Altun, “ABD Kongresi’nin bazı üyelerinin son aylarda NATO müttefiki Türkiye’nin bakış açısı ve hassasiyetlerini görmezden gelmek için her çabayı gösterdiğini” savundu.

DİASPORA VE ERMENİSTAN’DAN SENATÖRLERE TEŞEKKÜR

Ermeni lobi organizasyonu Armenian Assembly Twitter hesabından yaptığı açıklamada Senatör Menendez ve Cumhuriyetçi senatör Ted Cruz’a teşekkür etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Twitter’da yaptığı paylaşımda ABD Senatosu’nun 1915 olaylarının “Ermeni soykırımı” olarak tanınmasına yönelik karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmesini “adalet ve gerçeğin zaferi” olarak niteledi. Paşinyan dünya üzerinde yaşayan Ermeniler adına Senato’ya teşekkür etti.

‘Ermeni soykırımı’ tanıyan yasa tasarısı, ABD Senatosunda kabul edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder