11 Aralık 2019 Çarşamba

Peter Handke, Nobel Edebiyet Ödülü’nü protestoların gölgesinde aldı

Eski Sırp lider Slobodan Miloşeviç’e destek verdiği için eleştirilen 2019 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Avusturyalı yazar Peter Handke, ödülünü protestolar ve boykot eşliğinde aldı.

BOLD – İsveç Akademisi’nin, Birleşmiş Milletler Uluslararası Lahey Savaş Suçları Mahkemesinin suçlu bulduğu eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’i destekleyen ifadelerde bulunan ve cenazesine katılan yazar Peter Handke, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nü İsveç’te protestolar eşliğinde aldı.

Törene Handke’ye tepki olarak Türkiye, Bosna, Arnavutluk, Kosova, Afganistan, Kuzey Makedonya ve Hırvatistan katılmama kararı almıştı. Bir akademi üyesi de ödülü boykot etti.

Handke ile birlikte kimya, tıp, fizik ve ekonomi alanlarında Nobel ödülü kazananlara ödüllerini Stockholm Konser Salonu’ndaki gösterişli törende İsveç Kralı Kral 16. Gustaf takdim etti.

Nobel Akademisi Handke’ye ödülü verirken onu “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en etkili yazarlardan biri” olarak tanımladı.

Nobel Barış Ödülü ise ayrı bir törende Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali’ye verildi.

Etiyopya Başbakanı Ahmet Ali, ödüle komşu ülke Eritre ile barışı sağlama çabaları nedeniyle layık görüldü.

HANDKE’YE PROTESTO

Handke Stockholm Konser Evi’nde ödül alırken, şehrin iki farklı noktasında toplanan yüzlerce kişi, Handke’nin ödül almasını protesto etti. Bina dışında da pankartlar açıldı.

Katılımcılar limuzinleriyle ödül töreninin yapılacağı salona yaklaştıkları sırada soğuğa rağmen toplanan yüzlerce kişi sloganlar ve pankartlarla ödülün Handke’ye verilmesini protesto etti.

Avusturyalı yazar, 1997 yılında yayımladığı ‘Tuna, Sava, Morava ve Drina’ya Bir Kış Yolculuğu – Ya Da Sırbistan’a Adalet – Bir Kış Yolculuğu’na Yaz Eki’ isimli kitabında Sırpların işlediği savaş suçlarını önemsizleştirmekle suçlanmıştı.

Handke; 2006 yılında soykırım ve diğer savaş suçları nedeniyle yargılandığı Lahey’deki hücresinde ölü bulunan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in cenazesinde konuşma yapması da tepki doğurmuştu.

Nobel Komitesi’nin Başkanı Anders Olsson karara yönelik eleştirilere, “Amaç, olağanüstü edebi eserlerini kutlamak, kendisini değil” sözleriyle yanıt vermişti.

Saray’dan Erdoğan’ın ‘Nobel alan terörist’ ifadelerine düzeltme: Orhan Pamuk’a yönelik değil

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder