10 Aralık 2019 Salı

AİHM’den “Osman Kavala’yı serbest bırakın” kararı

AİHM, Gezi Parkı olaylarını organize ettiği gerekçesiyle yargılanan iş adamı Osman Kavala‘nın tutukluluğunun hak ihlali olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmasına karar verdi.

BOLD Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi Parkı olaylarını organize ettiği gerekçesiyle 770 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala‘nın başvurusuna ilişkin kararını açıkladı. Buna göre; AİHM, makul şüphe olmadan Kavala’nın siyasi sebeplerle tutuklanması ve AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle AİHS madde 5/1, 5/4 ve 18’den ihlal bulup Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına karar verdi. Osman Kavala 8 Haziran 2018’de AİHM’e yaptığı başvurusunda hakkındaki geçici tutukluluk kararının ve bu kararın uzatılmasının AİHS’nin emniyet ve güvenlik haklarıyla ilgili 5’inci maddesine aykırı olduğunu savunulmuştu.

SİYASİ NEDENLERDEN ÖTÜRÜ TUTUKLANMASI AİHS AYKIRI

“Çıkarılan zorluklar” nedeniyle hakkındaki geçici tutukluluk ve tutukluluğun devamı kararlarına itiraz edememiş olması ve Anayasa Mahkemesi önündeki sürecin uzunluğunun da AİHS’nin aynı maddesine aykırı olduğu belirtilen başvuruda, ayrıca Kavala hakkındaki tutukluluk kararının siyasi nedenlerden ötürü verildiğini, bu durumun AİHS’nin 18’inci maddesine aykırı olduğunu ileri sürülmüştü.

Gezi eylemlerine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan iş insanı Osman Kavala’nın eylemleri organize etiği gerekçesiyle yargılanmasına İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

Avukatlardan videolu çıkış: 30 maddelik İnsan Hakları Beyannamesindeki 24 madde ihlal ediliyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder