11 Aralık 2019 Çarşamba

Tutuklu gazeteci sayısı 16 yılda 10 kat arttı

Türkiye’nin 2019 yılı basın özgürlüğü karnesini açıklayan CHP’li Utku Çakırözer, tutuklu gazeteci sayısının 16 yılda 10 kat arttığına dikkat çekti. Çakırözer, sadece 2019’da 59 gazetecinin 200 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

BOLD – CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, 2020 bütçe görüşmelerinin devam ettiği TBMM Genel Kurulunda Türkiye’nin 2019 yılı basın özgürlüğü karnesini açıkladı. Gazetecilerin 2019 yılına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Basın 16 yılda daha özgür hale geldi” sözleri ile başladığını hatırlatan Çakırözer, “Ama tutuklu gazeteci sayısı 16 yılda 10 kat arttı. Sadece 2019 yılında 59 gazeteci 200 yıl hapis cezasına çarptırıldı” dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 157. SIRADAYIZ

Bütçe tartışmalarının halka ulaşması için özgür basın ve özgür gazetecilere ihtiyaç olduğunu dile getiren Çakırözer, “Bu yılın başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘Basınımız on altı yılda daha demokratik, daha özgür hâle geldi.’ Gerçekten öyle mi oldu? 2001 ile 2004 yılları arasında tutuklu gazeteci sayısı 10’du, bugün 11 katına çıktı, 110 oldu. 2019 yılında 59 gazeteciye toplam 200 yıl hapis cezası verildi, 11 gazeteci gözaltına alındı, 19 gazeteci tutuklandı. Dünyada 180 ülke içinde basın özgürlüğünde 157’nci sıradayız, 16 yılda 58 basamak düşmüşüz” dedi.

TÜM DÜNYANIN BİLDİĞİNİ YAZDIĞI İÇİN HAPİS CEZASI ALDI

Paradise Papers dosyasının tüm dünyada gündem olduğunu belirten Çakırözer, “Yüzlerce ülkede dünya liderlerinin vergiden kaçırdığı mal varlıkları haber oldu; Paradise Papers dosyası. Ama sadece Türkiye’de Pelin Ünker bu belgeleri yazdı diye yargılandı, gazeteciliğine ceza kesildi. Tıpkı tüm dünyada şiddeti, tacizi protesto için dans eden kadınların sadece Türkiye’de yaka paça gözaltına alınması gibi. Ülkemizin dünyada böyle anılması hepimizi utandırmalı” dedi.

YARGI NE AİHM DİNLİYOR NE DE AYM

Tek adam yönetiminin baskısı altındaki yargının yüksek mahkeme kararlarını görmezden geldiğini belirten Çakırözer, “Bu yıl yüksek mahkeme kararlarına karşı direnme hukuksuzluğu da zirve yaptı. Cumhuriyet davasında Yargıtay “Bu, gazeteciliktir” dedi, beraat istedi ama alt mahkeme, manşet ve haberleri “terör” olarak görmekte ısrarlı. Yazar Ahmet Altan 1138 gün tutukluluktan sonra hükümle birlikte tahliye edildi ama örneği görülmeyen bir uygulamayla başka mahkeme tarafından yine tutuklandı” dedi.

685 GAZETECİNİN BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ

Basın kartı başvurularının tehdit eder gibi bekletildiğini hatırlatan Çakırözer, “Havuz müteahhitlerinin milyarlık borçları tek kalemde silinirken Anadolu’da yüzlerce gazete 3 kuruş vergi borcu var diye kapanmaya zorlanıyor. Yine sudan gerekçelerle gazetecilerin ekmeğiyle oynanıyor. 685 gazetecinin basın kartı gerekçesiz iptal ediliyor. Sürekli basın kartı sahibi yılların gazetecilerinin başvuruları tehdit gibi bekletiliyor” dedi.

MUHALİF GAZETECİLER DÖVÜLÜYOR

Tek adam yönetiminin basın özgürlüğünü korumak bir yana, kısıtlayan, hedef gösteren bu tutumu maalesef sokağa da yansıdığını söyleyen Çakırözer, “Ahmet Takan, Yavuz Selim Demirağ, Sabahattin Önkibar, Hakkı Sağlam ve daha onlarca gazeteci bu yıl sokak ortasında dövüldü ve failleri en ufak bir ceza bile almadı. İşte daha bugün Konya’da DHA muhabiri Hasan Dönmez canlı yayın sırasında saldırıya uğradı” dedi.

AKP’li Ali İhsan Yavuz ve Bekir Bozdağ, arabuluculuk sınavında barajı geçemediler

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder