11 Aralık 2019 Çarşamba

Temsilciler Meclisi, Trump’ı resmen görevi suistimal ve kongreyi engellemekle suçladı

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, azil süreci kapsamında önemli bir adım attı. Başkan Donald Trump’ı resmen görevi suistimal ve Kongre’nin çalışmasını engellemekle suçladı.

BOLD – ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar, Başkan Donald Trump’ı azil gerekçelerini açıkladı. Buna göre, azil süreci kapsamında Trump’a “görevini kötüye kullanmak” ve “Kongre’nin işleyişini engellemek” şeklinde iki resmi suçlama yöneltilecek.

Azil gerekçeleri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ilgili komisyonların başkanları tarafından birlikte düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

YILBAŞI ÖNCESİNDE GENEL KURULDA OYLANACAK

Suçlamalar, Trump’ın Ukrayna’ya, kendi siyasi rakiplerinin faaliyetlerini araştırması için baskı yaptığı ve bu ülkeye yönelik Amerikan askeri yardımlarını da pazarlık kozu olarak kullandığı iddialarına dayanıyor.

Suçlamalar, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonunda bu hafta kabul edilirse, daha sonra Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda oylanacak. Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda oylamanın 25 Aralık’ta yapılması bekleniyor.

Eğer suçlamalar, Demokrat Partililer’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde kabul edilirse, Cumhuriyetçiler’in çoğunluğunu oluşturduğu Senato’da azil yargılaması, büyük olasılıkla Ocak ayının ilk günlerinde başlayacak.

NADLER: 2020 SEÇİMLERİ RİSK ALTINDA

Basın toplantısının başında kısa bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi de, “Bu önemli günde, Kongre üyelerinin ilk yerine getirdikleri işin ABD Anayasası’nı koruyacakları ve savunacakları yönünde yemin etmek olduğunu hatırlatırım” dedi.

Azil sürecini savunan Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler, 2020 başkanlık seçimlerinin risk altında olduğunu söyledi.

Trump’ın kendisini “yasaların üzerinde gördüğünü” savunan Nadler, “Hiç kimsenin, başkanların bile yasaların üzerinde olmadığı konusunda net davranmalıyız.” dedi.

Nadler, “Anayasayı yazanlar, ettikleri yemini ihlal eden başkanlar için net bir çözüm üretti, bu da azlin gücü” diye konuştu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff de, azlin “olağan dışı bir yol olduğunu ve bu yolu tavsiye etmeyi aslında istemediğini” söyleyerek, “Ancak, Başkan Kongre’ye başka seçenek bırakmadı” dedi.

“TEMELSİZ VE PARTİZAN BİR GİRİŞİM”

Demokratlar’ın Trump hakkında iki azil gerekçesini açıklamasına Beyaz Saray’dan yanıt gecikmedi. Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, “Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve Demokratlar, görevdeki bir Başkan’ı baltalamak için temelsiz ve partizan bir girişimle, Başkan Trump göreve başladığından bu yana uğraştıkları düzmece azil sürecinin önceden belli sonucunu açıkladı” ifadesini kullandı.

Grisham, “Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar 63 milyon Amerikalı’nın oylarını tersine çevirmeyi uzun süredir istiyor. Başkan Trump’ı azletmeleri gerektiğine karar verdiler çünkü sandıkta meşru yolla Trump’ı yenilgiye uğratamazlar” dedi.

TRUMP: SİYASİ BİR DELİLİK

Twitter hesabından gelişmeler hakkında açıklamada bulunan Trump, ülke ekonomisini bu kadar güçlü bir duruma getiren ve yanlış bir şey yapmayan bir başkan için azil süreci başlatılmasını “siyasi bir delilik” diye tanımladı.

Türkiye’ye yaptırım paketi, ABD Senatosu’nun gündeminde!

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder