13 Aralık 2019 Cuma

Avrupa Birliği: Türkiye-Libya anlaşması üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ediyor

Avrupa Birliği, Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtırasının üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiğini, deniz hukuku sözleşmesine aykırı olduğunu ve üçüncü ülkeler için yasal sonuç doğuramayacağını açıkladı.

BOLD – Brüksel’de dün iki günlük zirve için bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) liderleri, Türkiye’nin Libya ile 27 Kasım’da imzaladığı ve 8 Aralık’ta yürürlüğe giren “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”nı sert dille eleştirdi.

AB’ye üye 27 ülkenin devlet ve hükumet başkanlarının Perşembe gecesi üzerinde uzlaşmaya vardığı ortak metinde, imzalanan mutabakatın geçerliliğinin bulunmadığı ve Yunanistan gibi üçüncü ülkeleri bağlamayacağı vurgulandı.

ÜÇÜNCÜ TARAFLARI BAĞLAMAZ

Yunanistan’ın itirazları sonucu konuyu görüşen Avrupa Birliği, Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtırasının üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiğini, deniz hukuku sözleşmesine aykırı olduğunu ve üçüncü ülkeler için yasal sonuç doğuramayacağını açıkladı.

Liderler, Avrupa Birliği’nin açık bir şekilde Yunanistan ve Güney Kıbrıs hükumetiyle bu konuda dayanışma içinde olduğunu belirtti.

TÜRKİYE-LİBYA DENİZ YETKİ ANLAŞMASI

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda 27 Kasım’da İstanbul’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükumeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”nın yürürlülük tarihi 8 Aralık 2019 olarak belirlenmişti.

Mutabakat Muhtırası nedeniyle Atina ile Ankara arasında ipler gerilmiş, Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etmişti.

Yunanistan, Türkiye’nin mutabakatla Girit adası ve On İki Adanın yakınındaki bölgede hak iddia ettiğini belirterek Birleşmiş Milletlere (BM) şikayet başvurusunda bulunmuştu.

Bu bölgenin kendi kıta sahanlığı içinde bulunduğunu savunan Türkiye dün, mutabakatın tescili için BM’ye gönderildiğini açıklamıştı. Yunanistan Türkiye’nin adımının BM Deniz Hukuku Sözleşmesini ihlal ettiğini savunuyor. Türkiye ise bu anlaşmaya taraf değil.

Reuters: AB, Türkiye-Libya deniz sınırı anlaşmasına karşı çıkacak

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder