12 Aralık 2019 Perşembe

Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD Senatosu’nun yaptırım kararına tepki: Saygısızlığın yeni tezahürü

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

BOLD – ABD Senatosu’nun kararına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, gelişmeyi ” saygısızlığın yeni bir tezahürü”  olarak değerlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nun kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Barış Pınarı Harekatımız ve S-400 sistemi gerekçesiyle ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde hangi saiklerle kabul edildiğini biliyoruz. Bunun nedeni, uzun zamandır itinayla hazırlanan projeye indirdiğimiz ağır darbeden kaynaklanan derin hayal kırıklığıdır” denildi.

“İÇ SİYASİ HESAPLARLA YÜRÜTÜLÜYOR”

ABD Kongre’nin her iki kanadındaki girişimlerin iç siyasi hesaplarla yürütüldüğünü belirten Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye aleyhtarı malum çevrelerce de desteklenen girişimler, milli güvenliğimizle ilgili egemen kararlarımıza saygısızlığın yeni bir tezahürüdür” dedi.

Bu girişimlerin “Türk-ABD ilişkilerine zarar vermenin ötesinde bir işlev görmediğini” kaydeden Dışişleri Bakanlığı, “Temsilciler Meclisi’nin 29 Ekim’de kabul ettiği benzer içerikli bir yasa tasarısına gerekli tepkiyi vermiştik. Bu kez Senato’nun gündemine alınmaya çalışılan tasarı, yaptığımız izahatların anlaşılmak istenmediğini gösteriyor…. ABD Kongresini, Türk-ABD ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak geçtiğimiz haftalarda en üst düzeyde teyit edilen ortak hedeflerimize zarar vermeyecek yapıcı bir tutum benimsemeye ve aklıselimle hareket etmeye çağırıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu, dün yaptığı oturumda Türkiye’ye yaptırım öngören tasarıyı 18’e karşı 4 oyla kabul etti. Tasarının Senato’da ne zaman oylanacağı bilinmiyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu; Türkiye’ye yaptırım öngören tasarıyı kabul etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder