12 Aralık 2019 Perşembe

İngiltere, erken genel seçimler için sandık başında

İngiltere’de halk erken genel seçimlerde oy kullanmak adına bugün sandık başına gidiyor. Bu seçimin sonucunda ortaya çıkacak hükumetin 31 Ocak 2019’daki İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışını da sonlandırması bekleniyor.

BOLD – İngiltere’de 2015’ten bu yana üçüncü kez genel seçime gidiyor. Oy verme işlemleri Türkiye saati ile 10.00’da başladı ve gece 01.00’e kadar sürecek. Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma Brexit süreciyle ilgili belirsizliği çözmesi umulan seçim öncesi yapılan tüm kamuoyu yoklamaları, iktidardaki Muhafazakar Parti’yi önde gösteriyor.

Başbakan Boris Johnson, erken seçimle Parlamento’da çoğunluğu elde etmek ve 31 Ocak’ta Brexit’i gerçekleştirmek istiyor. Bu çerçevede Johnson kampanyasını Brexit üzerine kurdu ve slogan olarak da “Brexit’i yapalım” ifadesini kullandı.

Johnson kampanyası boyunca, mecliste çoğunluk elde edebilmesi halinde, 31 Ocak tarihi itibariyle İngiltere’yi, AB’den çıkarmak adına baskı oluşturabileceğini ve çıkış anlaşmasını meclisten geçirebileceğini savundu.

BREXİT BELİRLEYİCİ OLACAK

İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise AB’yle 3 ay içinde “yumuşak Brexit” öngören yeni bir anlaşmaya varacağını ve halka, halen daha AB’den çıkmak isteyip istemediklerini soracağını söyledi. İkinci referandumdan “Hayır” sonucu çıkması halinde İngiltere AB’de kalacak.

Johnson, eski Başbakan Theresa May’in, AB’den çıkış anlaşmasını parlamentodan geçirmeyi başaramaması üzerine istifa etmesi sonucu, Temmuz ayında başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Yapılan son anketler Boris Johnson’un önde gittiğini gösterse de son günlerde ikili arasındaki yarışın hararet kazandığı gözlemleniyor. Seçimin resmi sonuçlarının Cuma günü belli olması bekleniyor.

Ülkede dar bölge seçim sistemi uygulanıyor. Yani 650 seçim bölgesinde oy oranı ne olursa olsun en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor. İngiltere’de siyaset son dönemde önemli ölçüde Brexit yanlıları ve karşıtları ekseninde şekillendiği için birçok seçim bölgesinde seçmenler Brexit tercihlerine göre “taktik oy” kullanabilir.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu; Türkiye’ye yaptırım öngören tasarıyı kabul etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder