12 Aralık 2019 Perşembe

“Türkiye’de 460 bin kredi kartı bilgisi çalınarak karaborsada satışa sunuldu”

Singapur merkezli siber güvenlik şirketi Group-IB, Türk bankalarına ait 460 binden fazla kart bilgisinin çalınarak sanal karaborsada satışa sunulduğunu belirtti.

BOLD – Singapur merkezli siber güvenlik şirketi Group-IB, çoğu Türkiye bankalarına kayıtlı 460 binden fazla karta ait bilginin çalındığını ve bir veri tabanında satışa çıkarıldığını iddia etti.

Türkiye’de bilgileri çalınan kart sayısının 463 bin 378 olduğu belirtiliyor. Group-IB, bu konuda Türk yetkililerin uyarıldığını duyurdu.

Kart bilgilerinin bir ila üç dolar arasından satışa çıkarıldığı ve bunun “son yıllardaki en büyük Türkiye kaynaklı kart bilgileri hırsızlığı” olduğu kaydediliyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre kart bilgileri 28 Ekim ve 27 Kasım tarihlerinde dünyanın en popüler sanal karaborsalarından biri olan Joker’s Stash üzerinden satışa sunuldu. Group-IB, bu bilgilerin karaborsadaki toplam fiyatının 500 bin doların üzerinde olduğunu tahmin ediyor.

TÜRK YETKİLİLER BİLGİLENDİRİLDİ

Kartların ağırlıklı olarak Türkiye’de 10 büyük bankaya ait olduğu bildirildi.

Group-IB Siber Suçlar Araştırma Başkanı Dmitry Shestakov, veriler incelendiğinde hırsızlığın yemleme, zararlı yazılım ya da Java-Script yazılımı üzerinden sızma ile yapılmış olabileceğini ifade etti.

Sheshtakov kart bilgilerinde e-posta ve telefon bilgilerinin de yer alması nedeniyle hırsızlığın POS cihazları üzerinden yapılmış olma ihtimalini düşürdüğünü belirtti.

Shestakov, kredi kartlarının CVV/CVC numaralarının yanı sıra, kart sahiplerinin isimlerinin, kullanım sürelerinin ve iletişim bilgilerinin de veri tabanında bulunduğunu kaydetti.

Kartların birden fazla bankaya ait olması da hırsızlığın bir banka üzerinden değil de elektronik alışveriş siteleri üzerinden yapılmış olma ihtimalini arttırıyor.

Şirket bu bilgilere ulaşılır ulaşılmaz önlem almaları için ilgili Türk otoritelerle paylaşıldığını belirtti. Dmitry Shestakov, 3 ve 6 Aralık tarihlerinde Türk yetkililere uyarı yapıldığını söyledi.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) ise kişisel verilerin korunmasıyla ilgili herhangi bir güvenlik ihlali tespit edilmediğini ve kredi kartı bilgilerinin uluslararası standartlara göre saklandığını duyurdu.

İRAN’DA 15 MİLYON KİŞİNİN BANKA BİLGİLERİ ÇALINDI

Bu arada İran’da petrol fiyatlarına getirilen zamlardan sonra başlayan eylemler sırasında milyonlarca kişinin banka bilgilerinin hacklendiği iddia edildi.

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, ülkedeki elektronik devlet sistemi altyapısının da yabancı bir devlet tarafından organize ve büyük çapta bir siber saldırıyla hedef alındığını duyurdu.

Amerikan medyası, 3 farklı bankada hesabı bulunan 15 milyon kişiye ait bilgilerin sosyal medya üzerinden paylaşıldığını duyurdu.

Tahran yönetimi “hackleme” iddialarını reddederken milyonlarca kişinin bilgilerinin paylaşıldığını yalanlamadı.

ABD, İran’ın gemi nakliye ve havacılık şirketlerine yaptırım kararı aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder