11 Mart 2020 Çarşamba

Afganistan, 1500 Taliban üyesi mahkumu serbest bırakıyor

Afganistan hükumeti, ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşma uyarınca, tutuklu bulunan bin 500 Taliban militanını serbest bırakmaya hazırlanıyor. Bu arada BM Güvenlik Konseyi de 15 üyenin oy birliği ile ABD-Taliban anlaşmasını destekledi.

BOLD Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, ABD-Taliban arasında imzalanan barış anlaşması kapsamında mahkum Talibanların serbest bırakılmasıyla hükumet genelgesini imzaladı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, 14 Mart’tan itibaren 1500 mahkum Taliban serbest bırakılacak. Afgan hükumeti ile Taliban arasında müzakerelerin başlamasıyla da her iki haftada bir 500 mahkum olmak üzere geri kalan 3 bin 500 mahkum serbest kalacak.

Açıklamada, Gani’nin hükumet ile Taliban arasındaki müzakerelerin başlamasının önünü açması ve iyi niyet göstergesi olarak bu kararı imzaladığı bildirildi.

Hükumet genelgesi ile serbest bırakılacak militanların, “savaş alanına dönmeyeceklerini” yazılı bir metni imzalayarak teyit etmeleri gerekiyor.

Taliban örgütü daha önce, hükumet ile müzakerelere başlamanın ön koşulu olarak 5 bin tutuklu üyesinin serbest kalmasını talep etmişti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDEN ANLAŞMAYA DESTEK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Afganistan’da barışın sağlanması için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Taliban örgütü arasında varılan anlaşmaya destek verdi.

Konseyin 15 ülkeden oluşan daimi ve geçici üyelerinin tamamı, ABD’nin konuyla ilgili karar tasarısını onayladı.

Anlaşmayı “Afganistan’daki savaşın sona ermesi ve ülke içi gruplar arasındaki müzakereler adına önemli bir adım” olarak nitelendiren BMGK, Afganistan hükumetine de çağrıda bulunarak, barış sürecine ivme kazandırılmasını talep etti.

Anlaşma çerçevesinde ABD ülkedeki askerlerini bu hafta içerisinde çekmeye başladı. Ancak ülkedeki şiddet olayları tam olarak durmuş değil.

Afganistan’da iki aday da seçimi kazandığını iddia etti; iki ayrı tören düzenlendi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder