12 Mart 2020 Perşembe

AVM’lere bir darbe de koronavirüsten

Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren alışveriş merkezlerindeki mağazalara bir darbe de hızla yayılan koronavirüsten geldi. Salgın nedeniyle müşterileri azalan mağazaların ciroları üçte bir oranında düştü.

BOLD – Turist yoğunluğu yüksek AVM’lerdeki mağaza ciroları, salgından dolayı yüzde 20-30 arasında düştü. Eczanelerdeki antibakteriyel jellerin ise maske gibi yakında karaborsaya düşmesi bekleniyor.

AVM’LER SİNEK AVLIYOR

Cumhuriyet’ten Gamze Bal/Yarkın Sun’un haberine göre İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinden (AVM) biri ve işletmesi Kuveytli bir yatırımcıya ait olduğu için en yoğun müşteri kitlesini Körfez’den gelen zengin turistler oluşturuyor. Ancak her gün adım atacak yer bulunmayan yiyecek katı salgın nedeniyle bomboş! Dünyanın en ünlü lüks markalarının yer aldığı, yüksek gelirli turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir başka AVM ve manzara yine aynı. Dükkânlar salgın nedeniyle boş.

CİRO KAYBI YÜZDE 30

Mağazalardan birinin müdürü son günlerde giderek boşalan mağazalardaki durumu rakamlarla özetliyor: “Eskiden günde 10 tane tax free (vergi iadesi) evrakı kesiyorduk. Şimdi bu rakam sıfır.” AVM çalışanlarına göre yüzde 30’a yakın ciro kaybının yaşandığı AVM’lerde müşteri kaybını, Alışveriş Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) Ocak 2020 rakamları da kanıtlıyor. AYD Başkanı Hüseyin Altaş ise AVM’lerde dezenfeksiyon önlemlerini artırdıklarını vurguladı.

MASKEDEN SONRA ŞİMDİ DE JEL BULUNAMIYOR

Maskeden sonra şimdi de antibakteriyel jel yok satıyor. Eczanelerde jel ve küçük kolonya bulmak artık imkânsız. Son bir ayda jel fiyatları yüzde 87.5 zamlanarak 15 TL’ye yükseldi. Sipariş verilmesine rağmen 3 haftadır da tedarik edilemiyor. Türkiye’ye de virüsün bulaştığının kesinleşmesinden sonra son stoklar da bitmek üzere. İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Pınar Özcan, “Jelde talep artışını karşılayacak arz yok. Piyasada tükenmek üzere bu ürünlerin merdivenaltı üretiminin çoğalması riski var” dedi.

VİRÜS TESPİTİ TALEPLERİ PATLATMIŞ

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı ise şunları söylüyor: “Bu ürünlere dün sabahtan itibaren inanılmaz talep arttı. Ankara’da eczacıların yüzde 80’inin elinde bu ürünler yok. Diğer illerde de durum aynı. Tedarik edilecek depolarda ürün bulunamıyor. Fiyatlar da bir günde 2-3 katına çıktı. Virüsün bulaştığının öğrenilmesinden önce 100 ml dejenfektan jel 10 lirayken, 20-30 liraya çıktı. Kolonya da yok.”

REZERVASYON İPTALLERİ ARTIYOR

Turizm sektörünün çatı derneklerinin oluşturduğu Turizm İstişare Kurulu, koronavirüsün yayılması sürecinden Türkiye’nin de olumsuz biçimde etkilenmeye başladığını, ileri tarihli rezervasyon iptallerinin ciddi boyuta ulaştığını duyurdu. Açıklamaya göre, Kurulun, bakanlığa sunduğu talepler şunlar: KOBİ desteklerinin arttırılması, ödemelerin ertelenmesi, istihdam desteklerinin artırılması, uygun koşullarda kredi sağlanması, var olan kredi taksitlerinin faizsiz olarak ertelenmesi, konaklama vergisinin ertelenmesi, enerji.

MARKETLERDE PANİK ALIŞVERİŞİ

Virüsün Türkiye’ye bulaşmasıyla özellikle un ve makarna gibi temel gıda maddelerinin yanı sıra kişisel hijyen ürün satışları yüzde 100 arttı. Raflar kısa sürede boşaldı. Bazı marketler, tavuk, eldiven ve kolonya gibi ürünlerin satışına sınırlama getirdi. CarrefourSA’dan yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs açıklaması sonrası geçen hafta bugün ve önceki güne oranla dünkü isatışlarda saatlik bazda yüzde 50’lik bir artış gözlemlendi. Ciro bazında en çok büyüme gösteren reyonlar ise kuru gıda, kasap, temizlik malzemeleri, parfümeri, kişisel bakım ve hijyene yönelik ürünler oldu.

GIDA TALEBİ KARŞILANMASINDA GECİKME YAŞANABİLİR

Virüsün Türkiye’de de görülme ihtimaline karşı önceden tedbir aldıklarını vurgulayan bir açıklama yapan Gıda Perakendeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç tüketici taleplerinin kesintisiz karşılanacağını söyledi. Aykaç, gerek ürün stokları gerekse personel olarak sektörün önceden tedbirlerini alarak hazır olduğunu dile getirdi. İstanbul Perakendeciler Derneği Başkanı Faruk Güzeldere ise, “İnsanlar yeter ki ihtiyaçları kadar alsın. Bu talebi karşılayacak stoklarımız da üretim bağlantılarımız da var. Belki biraz gecikme yaşanır ama bu talep karşılanır” diye konuştu.

 

Cezavinde defalarca kalp spazmı geçirdim, dilekçelerim dikkate alınmadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder