13 Mart 2020 Cuma

Salgında dünya genelinde son durum: Çin koronavirüs için ABD’yi suçladı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ABD ordusunu yeni tip koronavirüs salgınının patlak verdiği Wuhan kentine getirmekle itham ederek, “ABD, bize bir açıklama borçludur” dedi.

BOLD – Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ABD ordusunu yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) Wuhan kentine getirmekle itham etti. Licien, “ABD, bize bir açıklama borçludur” diye konuştu.

Sözcü Cao Licien, Twitter’daki hesabından, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Robert Redfield’in görüntülerine yer verilen bir video paylaşarak, Redfield’in daha önce gripten ölen bazı ABD vatandaşlarında Kovid-19 saptandığı sözlerini aktardı.

Licien, CDC’nin bu açıklamayla yakalandığını ima ederek, ilk hastanın ABD’de ne zaman ortaya çıktığını, salgının kaç kişiye bulaştığını ve hangi hastanelerin kullanıldığını sordu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Salgını Vuhan’a getiren ABD ordusu olabilir. Şeffaf olun. Verilerinizi halka açıklayın. ABD bize bir açıklama borçlu” ifadesini kullandı.

“VİRÜSÜN KAYNAĞI” TARTIŞMALARI

Çin’de önde gelen epidemiyologlardan Cong Nanşan, virüsün ilk Çin’de ortaya çıkmasının, kaynağın Çin’de bulunduğu anlamına gelmediğini savunmuş, bu konuda soruşturma yapılarak kaynağın araştırılması gerektiğini söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD yetkililerinin Kovid-19 hakkında “Çin virüsü” veya “Wuhan virüsü” söylemlerine tepki göstererek, kaynağın Çin olmayabileceğini savunmuştu.

Covid-19, Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde aralık 2019’da ortaya çıkmış, kısa sürede ülkede ve yurt dışına yayılmıştı.

DÜNYA GENELİNDE SON DURUM

Kovid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs, Antarktika hariç tüm kıtalara ve Türkiye dahil 120’den fazla ülkeye yayıldı.

11 Mart’ta Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü “pandemi” ( kıta salgını) olarak sınıflandırdı.

Dünya çapında koronavirüs görülenlerin sayısı 135 bini buldu, virüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığı yüzünden ölenlerin sayısı 5 bine yaklaştı.

İRAN, IMF’DEN ACİL 5 MİLYAR DOLAR KREDİ İSTEDİ

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İran, virüsün yayılmasıyla mücadeleye katkı için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 5 milyar dolarlık acil kredi talebinde bulundu.

İran Merkez Bankası Başkanı Abdülnasır Hemmati, 5 milyar dolar destek talebini geçen hafta IMF Başkanı Kristalina Georgieva’ya mektupla sunduğunu açıkladı. IMF, virüsle savaşan ülkelere destek olmaya hazır olduğunu belirtmişti.

İran’da vaka sayısı 10 bin 75 ve ve ölü sayısı 429.

KANADA BAŞBAKANININ EŞİ VİRÜSE YAKALANDI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere’den döndükten sonra grip belirtileri gösteren eşinden dolayı evde bir haftalık karantina uygulayacağını duyurdu. Kanada’daki vaka sayısı 103’e ulaştı.

TRUMP’LA GÖRÜŞTÜ, VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun iletişim danışmanı Fabio Wajngarten’ın, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinden birkaç gün sonra koronavirüse yakalandığı açıklandı.

SPOR DÜNYASINDA SON DURUM

Arsenal Menajeri Mikel Arteta’nın koronavirüs testi pozitif çıktı. Arsenal’in İngiltere Premier Ligi’nde Cumartesi günü Brighton’la oynayacağı karşılaşma ertelendi.

Arsenal antrenman tesislerini kapattı. Yakın geçmişte Mikel Arteta’yla temas kuranlardan kendilerini karantinaya almaları istendi.

Chelsea de, günün ilk saatlerinde yaptığı açıklamada, futbolcularından Callum Hudson-Odoi’nin de koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı. Bu gelişme sonrası Chelsea takımı ve teknik heyeti karantinaya alındı.

İngiltere Premier Ligi yönetimi bugün 20 kulübün temsilcilerini “olağanüstü” toplantıya çağırdı. Toplantıda, Premier Lig’de sezonun kalan maçlarıyla ilgili kararlar alınacak.

Avrupa’da son olarak Fransa Futbol Federasyonu da ülkedeki tüm karşılaşmaları süresiz erteledi.

ABD’de Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi’nden (NBA) sonra Ulusal Hokey Ligi (NFL) de tüm maçları süresiz erteleme kararı aldı. Ulusal Beyzbol Ligi (MBL) maçları da ilk etapta iki hafta ertelendi.

Formula 1’de yeni sezonun ilk yarışı olan Australya Grand Prix’si için de erteleme kararı çıktı. MotoGP yarışlarının Katar, Tayland, Texas ve Arjantin ayaklarının daha önce belirlenen tarihlerde yapılamayacağı duyuruldu.

Dünya Salon Atletizm Şampiyonası önümüzdeki yıla ertelendi.

İspanya’da ligler iki hafta süreyle ertelendi.

Hollanda’da futbol ligi Mart ayı sonuna kadar iptal edildi. Ayrıca Hollanda ve İspanya arasında oynanacak Avrupa Şampiyonası hazırlık maçı da iptal edildi.

FIFA ve Asya Futbol Federasyonu, Asya Dünya Kupası eleme maçlarını erteleme kararı aldı.

FIFA ayrıca 2022 Dünya Kupası Güney Amerika ön eleme maçlarını da erteledi.

Çin ve Güney Kore futbol ligleri de ertelendi.

Güney Kore’de yapılacak Masa Tenisi Dünya Şampiyonası, Haziran ayına ertelendi.

Kanada’da düzenlenecek Dünya Kadınlar Buz Hokeyi Şampiyonası iptal edildi. Seul de düzenlenecek hız pateni dünya şampiyonası da Ekim ayına ertelendi.

CAMİLER VE KİLİSELERDE TOPLU İBADETLER YASAKLANIYOR

Koronavirüs Avrupa’da hızla yayılırken toplu ibadetlerin yapıldığı kilise ve camilerde önlemler alınıyor. Hollanda’da Türk Federasyon’a bağlı camilerde Cuma namazı kılınmayacak.

Almanya’da Kuran kursları tatil edildi.

Koronavirüs nedeniyle Avrupa’da kiliseler de ayinlerini iptal ediyor. Belçika’da koronavirüs nedeniyle üç hafta boyunca tüm kilise ayinleri iptal edildi.

Başkent Brüksel’deki Büyük Camii de cuma namazlarının “ikinci bir karara kadar” kılınmayacağını duyurdu. Belçika’daki daha küçük camiler ise kapılarını açık tutmayı sürdürecek.

Polonya’da ise Katolik Kilisesi Hrıstiyanların önemli bir kesimi pazar ayinlerine katılım yükümlülüğünden muaf tutan bir karar aldı.

Norveç’te 736 kişide virüs tespit edildi! Salgın nedeniyle ilk ölüm vakası yaşandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder