14 Mart 2020 Cumartesi

Şehir hastaneleri koronavirüs için risk sebebi

Hızla yayılan koronavirüs salgını kamusal sağlık hizmetinin önemini teyit etti. Erişilebilir sağlık hizmeti olan ülkelerde ölümler daha az görülürken sağlık sistemi çökenlerde can kaybı ve vaka sayıları hızla artıyor. Türkiye içinse şehir hastaneleri gibi kalabalık alanlar risk oluşturuyor.

BOLD – Koronavirüs salgınına karşı Türkiye’de alınan tedbirler her geçen gün sıklaştırılıyor. Birgün’den Meral Danyıldız ile Berfin Şengil’in fikirlerine başvurduğu uzmanlar da alınan önlemler yanında kamusal sağlık hizmetinin ehemmiyetine dikkat çekiyor.

KAMUSAL SAĞLIK HİZMETİ GÜÇLÜ ÜLKELER DAHA KOLAY ATLATIYOR

Bu alanda kuvvetli olan ülkelerin bu tür salgınları daha kolay atlattığına diğerlerinin ise daha sıkıntılı dönem geçirdiklerine dikkat çekiyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Üyesi Dr. Güray Kılıç, “Çin, iyi örgütlenmiş kamusal sağlık sistemi ile salgını daha başarılı atlatıyor. Kamusal sağlık hizmeti geride kalan ABD ise bocalıyor” dedi.

SAĞLIĞA ERİŞEMEYEN YÜZDE 20’LİK KESİME DİKKAT

Türkiye’de şüpheli herkesin kolaylıkla tanı imkânlarına kavuşmasının önemine dikkat çekerek “Öldürücü salgın henüz Türkiye’de yaygın değil. Hızla risk grubundakilere, bulaşma ihtimali olanlara tanı konulmalı ve bunların kendini karantinaya alması sağlanmalı. Özellikle sağlığa erişemeyen yüzde yirmilik bir kesim var” diye konuştu.

ŞEHİR HASTANELERİ SALGIN RİSKİNİ ARTIRIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker ise mevcut hastanelerin kapatılıp yerine şehir hastaneleri yapılmasının salgın döneminde risk oluşturduğunu belirtti.

“400-600 civarı yataklı hastaneler olmalı. 2 bin, 2 bin 500 yataklı hastaneler olduğunda salgının yayılması kolaylaşıyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüste doğru bilinen yanlışlar!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder