13 Mart 2020 Cuma

Gıda ithalatında koronavirüs şüphesi

Ziraat Mühendisleri Odası tarafından dünyada hızla yayılan koronavirüs nedeniyle gıda ithalatının durdurulması istendi. Virüsün en çok görüldüğü ülkelerin başında gelen İran’dan kavun, karpuz, hurma ithal edildiğine dikkat çekildi.

BOLD – Dünya geneline yayılan koronavirüs salgını gıda güvenliğini yeniden gündeme getirdi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güngör, salgının arttığı bu dönemde özellikle gıdada ithalat yapılmamasını istedi.

GIDA İTHALATINA İZİN VERİLMEMELİ

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre virüsün görüldüğü İran’dan kavun-karpuz getirildiğine işaret eden Güngör, “Bu tür ithalatlara izin vermememiz lazım” dedi. Güngör, Türkiye’nin buğdayda Rusya’ya bağımlı olduğunu söyledi. 16-17 yılda 60 milyon ton buğday ithal edildiğini anlatan Güngör, 17 milyar dolara yakın para ödendiğini bildirdi. Daha yeni 2.7 milyon ton buğday ithal edildiğini kaydeden Güngör, bu tür durumlara karşı yerli üretimin artırılması gerektiğini kaydetti.

SALGIN BİZE GIDA GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da bir salgın anında karantina durumunda stokların önem kazandığına dikkat çekti. Özellikle salgın ve kıtlık durumunda buğdayın anahtar yiyecek olduğuna vurgu yapan Aygun, “2018 yılında 5.8 milyon ton, 2019 yılında 9.8 milyon ton buğday ithal etmişiz. İthalat giderek artıyor. Diyelim ki sınırlar kapandı, ticaret olmadı, o zaman ‘paramız var ki ithalat yapıyoruz’ söylemi hiçbir şey ifade etmez. Ya da ithalat yaptığımız ülkede salgın oldu, o zaman ne olacak? Dünyadaki bu salgın bize gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından ders olmalı” dedi.

İşadamı Hazım Sesli cezaevinde öldürülmek istendi! Saldırganın azmettiricisi kim?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder