11 Mart 2020 Çarşamba

Putin 2036 yılına kadar iktidarda kalmasını sağlayacak yasal değişiklikleri destekledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2036’ya kadar görevde kalmasının önünü açacak anayasal değişiklikleri koşullu olarak desteklediğini söyledi. Parlamentonun alt kanadı Duma, Putin’in önünü açacak anayasa değişikliği maddelerini onayladı.

BOLD – Rus parlamentosu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önünü açacak anayasa değişikliği maddelerini onayladı. Parlamentonun alt kanadı Duma’da yapılan oylamada 382 milletvekili yeni düzenlemenin lehinde oy kullanırken, 44 milletvekili çekimser oy verdi. Oylamada hiçbir milletvekili ret oyu kullanmadı.

Mevcut anayasaya göre Rusya Devlet Başkanı Putin’in görevde kaldığı toplamda dört ve ardışık iki dönemin ardından 2024’te koltuğunu devretmesi gerekiyor.

Yeni anayasa değişikliğinin Putin’e bir kez daha devlet başkanlığı görevi yapma yolunu açması bekleniyor. Putin de dün Duma’da oylama öncesi yaptığı konuşmada 2024’te yeniden aday olabileceğinin sinyallerini verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ ONAY VERİRSE…

Görev dönemi sayısının “sıfırlanabileceğini” belirten Putin böyle bir anayasa değişikliğinin, Anayasa Mahkemesi’nin onayıyla yapılması gerektiğini söyledi.

Putin, “Mevcut devlet başkanı da dahil olmak üzere herhangi bir kişi üzerindeki sınırlamaların kaldırılması önerisi… Prensipte, bu ihtimali hayata geçirmek mümkün, ancak tek bir şartla – eğer Anayasa Mahkemesi böyle bir değişikliğin anayasanın prensiplerini ve temel maddeleri ile çelişmeyeceği yönünde resmi bir karar verirse” dedi.

NİSAN AYINDA REFERANDUM ÖNGÖRÜLÜYOR

Putin’e 2036’ya kadar devlet başkanlığı kapısını açabilecek önerge, uzaya çıkan ilk kadın olan, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin milletvekili Valentina Tereşkova tarafından sunuldu.

Yeni anayasa maddeleri Duma’da yarın üçüncü ve son kez okunarak oylanacak. Parlamentonun üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin de anayasa değişikliğini çarşamba günü gündemine alması bekleniyor. Değişiklik meclisten geçtikten sonra nisan ayında halkoyuna sunulacak. Ancak halkoylamasının hangi biçimde yapılacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Değişikliklerin yasalaşması halinde, Putin iki kez daha arka arkaya 6 yıllık dönemler halinde 83 yaşında kadar devlet başkanlığı koltuğunda oturabilecek.

Rusya’da muhalifler Putin’i, görev süresinin biteceği 2024’ten sonra da devlet başkanlığı koltuğunda oturmak için entrika çevirmek ile suçluyor.

2000 YILINDAN BERİ İKTİDARDA

Sovyet gizli istihbarat servisi KGB’nin eski bir ajanı olan 67 yaşındaki Putin, son iki asırdır Rusya siyaset sahnesindeki hakimiyetini koruyor.

2000-2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Vladimir Putin, ardından Dimitri Medvedev’i devlet başkanlığına getirerek başbakanlık görevini üstlenmişti. 2012 yılında tekrar devlet başkanlığı görevine gelen Putin 2018 yılında bir kez daha aynı göreve seçilmişti. Putin’in altı yıllık dördüncü görev dönemi 2024 yılında sona eriyor.

Putin’in planladığı anayasa reformu Rus Anayasası’nda 1993 yılından bu yana ilk temel değişiklik olma özelliği taşıyor. Putin reformu ocak ayı ortasında sürpriz bir biçimde kamuoyuna duyurmuştu.

Erdoğan’ı koridorda bekleten Putin, Esad’ı merdivenin başında beklemiş

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder