11 Mart 2020 Çarşamba

Berkin Elvan öldürüleli bugün tam 6 yıl oldu…

14 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümünün üzerinden 6 yıl geçti. Dava failleri bulmaya çok uzak. Anne Gülsüm Elvan, “Artık söyleyecek bir söz kalmadı” dedi.

BOLD – Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların 27 Mayıs 2013’te kesilmeye başlamasına büyüyen toplumsal olaylarda yaşamını kaybeden sembol isimlerden biri Berkin Elvan’dı. Yaklaşık iki ay devam eden Gezi Olaylarında binlerce kişi yaralanırken, Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) verilerine göre, 12 kişi yaşamını kaybetti, 31 kişi ise polisin attığı gaz fişeği nedeniyle gözünü kaybetti.

14 yaşındaki Berkin Elvan, 16 Haziran 2013 günü İstanbul’un Okmeydanı semtinde bulunan evlerinden ekmek almak çıktı ve polisin attığı gaz fişeğiyle ağır yaralandı. Kaldırıldığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan Elvan, 269 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti.

BERKİN SUÇLU BULUNDU

Berkin’in ölümü üzerine açılan dava kapsamında mahkeme, 6 yıl keşif yapılmasına karar verdi. Karar üzerine İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucunda hazırlanan raporda, görüntülere göre ZET kullanan iki polisin, kaç derecelik açıyla atış yaptıklarının tespit edilemediği belirtilerek, kusur oranın belirlenmesinde yetersiz kalındığı ifade edildi. Yine raporda, Berkin’in “Yasa dışı eylemlerde bulunan gösterici grubun olduğu alanda bulunarak kendi güvenliği ile ilgili gerekli özeni göstermediği için” tali kusurlu olduğu öne sürülmüştü.

TEK SANIK GÖREVİNE DEVAM EDİYOR

Berkin Elvan’ın yaşamını yitirdiği soruşturma kapsamında 18 polisin ifadesi alındı, bunlardan sadece biri fail oldu. Yıllarca süre gelen dosyadaki tek sanık olan polis memuru F.D. ise Van’da görevine devam ediyor. Sanık F.D bugüne kadar süren yargılama kapsamında sadece 16’ncı duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Berkin’in 17’nci duruşması ise 18 Mart 2020’de Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

BERKİN’İN ODASI HALA DURUYOR

Ölüm yıl dönümüne ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan anne Gülsüm Elvan, Berkin’siz bir yanının eksik olduğunu, evlat acısıyla yaşam sürdürmenin zor olduğunu söyledi. Anne Elvan, “Artık söyleyecek bir söz kalmadı. Oğlumu öldürenler hayatını yaşıyor. Dosyada sadece bir kişi olarak gösterilmeye çalışılıyor. Ancak ben oğlumu öldürenin yalnızca bir kişi olduğunu düşünmüyorum. ‘Emri ben verdim’ diyenlerden tutalım tektikçisine kadar herkes sorumludur. Ben o bir kişiyle ikna olmam” dedi.

‘DEVLET SUÇLUDUR’

Oğlunun ölümüyle kendilerinin suçlandıklarını dile getiren anne Elvan, “Oğlumu öldürdüler, yetmedi her yere ‘Terörist’ olarak yansıttılar. 6 yıl sonra keşif yapıldı. Ancak o raporda da biz suçlu bulunduk. Çocuk dışarı çıktığı, kendini koruyamadığı için bizi suçladılar. Bende burada çocukları koruyamayan devletin suçlu olduğunu söylüyorum. Kendi yasasında bile 18 yaş altı çocukları koruma kararı var. Bu yasayı da ben çıkarmadım. Yasaya göre çocuklar devletin koruması altında. Dolayısıyla hazırladıkları raporda da yine onlar suçlular” diye konuştu.

Anne Elvan, adalet için 18 Mart’ta görülecek 17’nci duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder