20 Ağustos 2020 Perşembe

15 Temmuz’un ‘tasfiye ayağı’ Berat Box’ta: Listeler nasıl hazırlandı?

15 Temmuz’un sabahında aniden ortaya çıkan ve on binlerce insanı kapsayan fişleme listelerinin hazırlığı ve detayları Berat Albayrak’ın posta kutusundan çıktı.

MUSTAFA GÜRLEK 

BOLD ÖZEL – Wikileaks 2016 yılının Aralık ayında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a ait Nisan 2000- 23 Eylül 2016 tarihlerini kapsayan 57 bin 900 elektronik posta yayınlandı. Dosyada, Albayrak’ın siyasetçiler, iş insanları, partililer, bürokratlar ve akrabalarıyla yazışmaları yer alıyordu.  

Albayrak’a gönderilen iletiler arasında, 15 Temmuz öncesinde yüzlerce insanın fişlendiği belgelerde TMSF, Borsa İstanbul, Boğaziçi Üniversiteliler Derneği, THY, Türk Telekom, SPK, PETKİM, Dışişleri Bakanlığı ve TÜBİTAK gibi kurumlara yönelik fişleme yapıldığı görülüyor. Sabah Yazarı Hilal Kaplan tarafından ‘yüzde yüz emin olunan liste’ notuyla gönderilen fişleme listesi de yine Beratbox’ta yer alıyor.  

239 KİŞİLİK LİSTE 

İlk olarak RedHack’in bir kısmını yayınladığı, erişim yasağı sonrası Wikileaks tarafından “Beratbox” ismiyle paylaşıma açtığı Berat Albayrak’ın e-posta arşivinde fişlemenin kapsamlı ve sistematik olarak yapıldığı dikkat çekiyor.  

AKP’ye yakınlığı ile bilenen Empatik İnsan Kaynakları Eğitim ve Danışmanlık Şirketinin kurucusu Burhan Koca ile Berat Albayrak arasındaki yazışma örneklerden biri.

Yazışmalarda Koca’nın Excel dosyasında 239 kişilik bir isim listesi hazırladığı görülüyor. İsim-soyisim, nerede çalıştığı, birinci veya ikinci telefon numaraları, iş telefon numaraları ve e-mail adresleri detaylı bir şekilde yer alıyor.   

FİŞLEME DOSYASI ALBAYRAK VE ERDOĞAN’IN ÖZEL KALEMİNE GİDİYOR! 

Excel dosyasında her ismin karşısında verilmiş bir puan var. İsimlerin karşısında 22’den 100’e varan puanlamalar, kişinin Gülen Cemaati’ne yakınlığına göre verilmiş.

Burhan Koca, listeyi önce eski THY Marka Müdürü Serdar Öztürk’e gönderiyor. Öztürk ise hazırlanan fişleme listesini Berat Albayrak ile Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’a e-posta yoluyla iletiyor.   

“360 GÜNÜM BÖYLE!” 

Berat Albayrak’a ulaşan e-posta da Burhan Koca’nın Serdar Öztürk’e “Söyledim ya; 22 olanlar puanlanmamış olan rastgele bir numara…>> Tek tek hepsini bitirmeye vaktim olmadı… Yani onlar gerçek puanlar değil…>> Gece kaçta çıkarım bilemiyorum, 360 günüm böyle bu sıra” şeklinde cevap yazarak e-postanın ekinde hazırlanan Excel dosyasını gönderiyor.   

Ardından Öztürk’e yanıt verdiği anlaşılan Koca’nın, “Biraz daha çalıştım…>> Emin olamadıklarıma ve biraz daha geçmiş yazışmaları inceleyerek yüzde verebileceklerime (çok fazla zaman gerektirir) ‘tetkik etmek gerekir’ diye yazdım…” dediği görülüyor.   

Listede Fatih Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan Hasan Ali Yurtsever, Gazeteci Bülent Keneş ve Komegene’nin ortaklarından iş adamı Çetin Tekdemir gibi tanınmış isimler yer alıyor. Yurtsever isminin karşısında 101, Bülent Keneş ve Çetin Tekdemir isimlerinin karşısında 100 ifadesiyle puanlama yapılmış. Farklı sektörlerde çalışan kişilerin birçoğu 100 ile 70 arasında puanlama ile derecelendirilmiş.  

TMSF’DE TASFİYE HAZIRLIĞI  

15 Temmuz öncesine ait bir başka fişleme listesi ise ‘TMSF’ başlığı ile yer alıyor. Necmettin Aydın tarafından gönderildiği anlaşılan iletide “TMSF’deki yapılanma ile ilgili şahsen bildiğim listeyi ve küçük bilgi notlarını bilgilerinize sunuyorum” notu ile isim listesinin Berat Albayrak’a gönderildiği anlaşılıyor. TMSF Eski Başkan Yardımcısı Zülfikar Kamberoğlu liste başında yer alıyor. 2017’de çıkartılan KHK ile Kamberoğlu’nun görevinden ihraç edilmişti.   

Listenin devamında avukat Deniz Abay, Denetçi Oğuz Akyüz, TMSF Basın Halkla İlişkiler Müdürü Kâmil Oğuz, avukat Osman Karakuş ve Tayfun Aktaş gibi isimler hakkında bilgi notu yer alıyor. 

HİLAL KAPLAN’DAN HAFİYECİLİK 

Sabah Gazetesi Yazarı Hilal Kaplan ise patronu Serhat Albayrak’a çevresinde cemaatçi olarak fişlediği kişilerin isimlerini göndermiş. Serhat Albayrak ise aynı iletiyi Berat Albayrak’a yönlendirmiş. Kaplan gönderdiği iletide “Yüzde yüz emin olunan bir liste. Bazıları örgüt içinde hangi kademede aramalar sonrası anlaşılabilir. Kolay gelsin…” notu mevcut.  

“Ö.İ. Şereflikoçhisar/Ankara’da imam, S.İ. Sakarya Üni. Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi, S.İ. İzzet Baysal Üni. Tıp Fakültesi Doktor, H.A. Şereflikoçhisar eski Belediye Başkanı, B.A. BDDK, G.Y, İnönü Üni. Diş Hekimliği Fakültesi, Yrd. Doç. ve S.G, avukat (Ankara Barosu)” gibi isimler yer alıyor. (İsimler editör tarafından kısaltıldı) 

“FEYZİOĞLU’NUN YEĞENİ DEF ETSENİZ İYİ OLUR” 

Ferdi Sever isimli şahıstan Serhat Albayrak’a 16 Nisan 2015’te gönderilen iletide Türk Telekom, THY, TÜBİTAK, PETKİM ve Dışişleri Bakanlığı ile ilgili cemaate yakın olduğu düşünülen isimler yer alıyor. Serhat Albayrak iletiyi Berat Albayrak’a gönderirken “Ferdi’ye söylemiştim. Bildiklerin varsa hazırla. Dışişleri PETKİM ve TÜBİTAK’takileri ABD’den tanıyor” notunu düşüyor.  

Listede başlıca Türk Telekom Hazine ve Kurumsal Finans Direktörü S.F. GÜNEŞ, PETKİM Hazine  Müdürü S. Armağan, Dışişleri Bakanlığı V. İndi, TÜBİTAK M. Seçilmiş ve THY’den C. Kılıç gibi isimler yer alıyor. Hazırlanan bu listede Ferdi Sever tarafından düşülen bir not ise dikkat çekiyor. THY’de Genel Finans Müdürü olarak görev yapan E. Feyzioğlu’ndan bahseden Sever, “Barolar Birliği başkanı Metin FEYZİOĞLU’nun yeğeni paralelci değil ama def etseniz iyi olur” notu var.  

ÜLKER’DE ÇALIŞANLARA YÖNELİK FİŞLEME 

Koza İpek Holding’e kayyum olarak atanan Ali Rıza Esmen’in Serhat Albayrak’a gönderdiği iletide Yıldız Holding bünyesinde çalışan üst düzey yöneticiler hakkında fişleme çalışması yer alıyor. Esmen gönderdiği iletide “Ülker grubunda Bülent Arınç’ın bacanağı diye tanınan Süleyman Kaya diye birisi vardı. Kendisi bu yapıdandı. 2008 yılında vefat etti. Getirdiği bütün adamlar da FETÖ üyesiydi. Şirketin İK departmanlarını onlar kontrol ediyor” notu yer alıyor.  

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ MEZUNLAR FİŞLENMİŞ 

Başka bir fişleme listesi de Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına yönelik. Boğaziçi Üniversitelileri Derneği (BURA) ile ilgili Serdar Öztürk’ün yaptığı fişleme çalışması için mezunların bilgi ve iletişim platformu olarak kullandığı ‘BUSTEPS’ üzerinde çalışıldığı görülüyor. Öztürk, “Grup içerisindeki yazışmalara aktif katılan FETÖ üyelerinin isim ve e-maillerini. Hakkında araştırma yaptıklarımız ve iş-meslek bilgilerine ulaştıklarımızı aşağıda liste halinde bulabilirsiniz” notu ile göndermiş.  

BORSA İSTANBUL FİŞLEMESİ  

Serhat Albayrak’ın Berat Albayrak ve Hasan Doğan’a gönderdiği başka bir ileti ise ‘Borsa İstanbul’ başlığı ile isim listesi yer alıyor. Listeyi hazırlayan kişi “Söylediğiniz kriter (kesin eminlik) doğrultusunda hazırladığım listeyi bilgilerinize sunarım” notunu düşüyor. 19 kişinin yer aldığı listenin sonunda “Son ikisi yönetici pozisyonunda olmamasına rağmen açıktan, hükumet ve Sayın Cumhurbaşkanı aleyhine konuştuğu ve hakaret ettiği için listeye konuldu. > Liste, sadece yöneticileri kapsamakta olup, değişik pozisyon ve unvanlarda paralel yapıya mensup birçok çalışan bulunmaktadır” ifadesi yer alıyor.  

LİSTELER TASFİYE VE TUTUKLAMALARDA KULLANILDI

Listeler doğrultusunda 15 Temmuz’dan önce yavaş yavaş başlayan görevden almalar ve tasfiyeler, 15 Temmuz’dan sonra  KHK ile ihraç ve tutuklama dalgalarında kullanıldı. 16 Temmuz sabahı, önceden hazırlanmış listeler doğrultusunda on binlerce kişi kamudan ihraç edildi ve gözaltı dalgaları başladı. Beratbox, liste oluşturma hazırlıklarının 15 Temmuz’dan uzun süre önce kamu ve özel sektörü kapsayacak biçimde başladığını gösteriyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder