20 Ağustos 2020 Perşembe

Milli güreşçi Recep Çakır ‘unutulma hakkı’nı tecavüz için kullanıyor

Tecavüz suçundan 23.5 yıl hapis cezası alan milli güreşçi Recep Çakır, hakkındaki haberler için mahkemeye başvurdu. AKP’nin yeni çıkardığı ‘Unutulma hakkı’ düzenlemesiyle haberlere erişim engeli getirdi.

BOLD – Milli Güreşçi Recep Çakır, Antalya’da 23 yaşındaki G.C’ye tecavüz ettiği suçlamasıyla 2008’de tutuklandı. Yargılama sonucunda 2012 yılında 23 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Meclis’ten geçirilen son internet ve sosyal medya yasasıyla birlikte Recep Çakır da hakkında çıkan tecavüz haberlerine erişim engeli getirilmesi için mahkemeye başvurdu. Birçok sitede bulunan tecavüz haberlerine, ‘unutulma hakkı’ gerekçe gösterilerek erişim engeli kararı getirildi.

İnsan Hakları Savunucusu ve Hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Çakır’ın başvurusuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Altıparmak şunları söyledi: “Bu olayda unutulacak bir durum yok. Burada yargı kararı var ve hüküm giymiş. Aklanmış olsaydı o zaman çok daha farklı konuşuyor olurduk. Yapılan kararların uygulanmasına ilişkin yöntemde değişiklik sadece. Yeni gelen yasa kişilik hakları nedeniyle erişim engelleme kararına ek olarak içeriğin silinmesini de getirdi. Ve kararın uygulanmamasına para cezası getirildi. Sonuç olarak da böyle bir durum ortaya çıkmış oldu. Haber içeriğini çıkarma kararı gelirse siteler bunu uygulamak durumunda kalacak. Çünkü işin ucunda para cezası var. Aslında bunu unutulma hakkının geldiği şeklinde değil, sansürün zorunlu kılınma halinin geldiği şeklinde olarak okunmalıyız.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder