21 Ağustos 2020 Cuma

İthal ara mal kullanan işletmeler doların yükselişinden endişeli

İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, özellikle ithal ara malı kullanıp iç piyasada satan işletmelerdeki zararın dolardaki artışla birlikte arttığına dikkat çekti. Önel, bu işletmelere destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

BOLD – Ocak ayında 6 liranın altında olan doların aradan geçen 8 ayda 7.5 lira bandına yaklaşması tüccar ve sanayicileri endişelendiriyor. Dolarla aldıkları ara malları TL ile satan işletmeler TL’nin değer kaybı sebebiyle bilançolarında ciddi zararla karşılaşıyor.

İMALATÇI KUR FARKINI MÜŞTERİLERİNE YANSITAMIYOR

Yılbaşından bu yana TL’nin yaklaşık yüzde 25 değer kaybı yaşadığını hatırlatan İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, “Bu durum, piyasada iş yapan tüccarı, imalatçıyı ve sanayiciyi zor durumda bıraktı. Müşterilerine kur farkını yansıtamayan ve maliyetlerinde ciddi yükseliş yaşayan işletmeler nakit akışında zorluk yaşıyorlar. Özellikle iç pazarda ara malı kullanıp dolar ile ithalat yapan ve iç piyasaya TL ile satış yapan işletmeler, TL/ dolar değer kaybı sebebiyle bilançolarında ciddi zararla karşılaşıyorlar” dedi.

İŞLETMELER DOLAR NEDENİYLE SIKINTI YAŞIYOR

Salgın sonrası alınan tedbirlerle az da olsa rahatlayan KOBİ’lerin, bugün dolar nedeniyle sıkıntı yaşadığını anlatan Önel, “Kamu bankaları öncülüğünde aynı zamanda ticaret odalarının katkıları ile ileri tarihli düşük komisyonlu, vadeli dolar bağlanmasında özellikle imalatçılara ve tüccara destek olunması piyasayı rahatlatacağı gibi fiyat oynaklıklarını da azaltacaktır” diye konuştu.

Bugün bin 400’ü geçen yeni vaka sayısındaki tırmanış devam ediyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder