21 Ağustos 2020 Cuma

Merkel ve Macron’un toplantısına Doğu Akdeniz, Libya ve Türkiye damgasını vurdu

Macron’un daveti üzerine Fransa’ya gelen Merkel ile yaptığı ortak basın toplantısında Doğu Akdeniz krizi, Libya meselesi ve Türkiye konusundaki iki ülkenin ayrılıkları su yüzüne çıktı.

BOLD – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa’nın Akdeniz kıyısındaki ünlü Cote d’Azur’da yer alan Cumhurbaşkanlığı yazlık rezidansında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Basın toplantısında Merkel ve Macron’un Doğu Akdeniz, Libya ve Türkiye konularına bakış açılarındaki farklılık gün yüzüne çıktı.

“AB ÜYELERİNİN  EGEMENLİKLERİNE SALDIRILARI KABUL ETMEYİZ”

Merkel ve Macron, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon çıkarma yetkisi üzerinden yaşanan gerginliği azaltma konusunda Türkiye ve Yunanistan’a soruna diplomatik olarak masada müzakere ederek bir çözüm bulmaları yönünde çağrıda bulundu.

Doğu Akdeniz’de yaşanan durumun kritik olduğunu vurgulayan Merkel, “Bölgede istikrara ihtiyacımız var, gerilime değil” dedi.

Merkel, “Biz sorunların gerilimin tırmandırılarak değil, konuşarak çözülmesinden yanayız. Bu, bütün taraflar için geçerlidir” diye konuştu.

Merkel, Fransa ile Almanya’nın “Avrupa Birliği’nin (AB) üye devletlerinin egemenliklerine yapılan saldırıları kabul etmeyeceğini” vurguladı.

NİHAİ HEDEF BÖLGEDE GERİLİMİN AZALTILMASI”

Cumhurbaşkanı Macron da Doğu Akdeniz’de yaşanan hadisenin AB’nin egemenliğini savunma meselesi olduğunu ifade etti. AB üyesi olan Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile dayanışma içerisinde olduklarını yineleyen Macron, sorunun aynı zamanda Akdeniz bölgesindeki istikrarla ilgili olduğunu söyledi. Almanya ile Fransa’nın her iki hedef üzerinde anlaştığını belirten Macron, nihai hedefin bölgede gerilimi azaltması olduğunu belirtti.

MACRON: TÜRKİYE CEZALANDIRILSIN

Merkel ile Akdeniz’deki güvenlik başlığı altında Libya’daki durumu da konuştuklarını belirten Macron, isim vermeden Türkiye’nin Libya’daki politikalarının cezalandırılmasını istedi.

Fransız lider, “Libya’da dış güçlerin silah desteği vermesini yasaklayan ambargo kararına uyulması önemli. Bizim önceliğimiz ateşkesi sağlamak ve Libya sorununun politik çözümü için çalışılması. Bunun için AB’nin İrini operasyonu güçlendirilmeli, ambargoyu delen ülkeler cezalandırılmalı” dedi.

Koronavirüs krizi nedeniyle oldukça zor bir dönemden geçildiğini ve AB’nin bu dönemde Avrupalı bir aktör olarak sesini duyurması gerektiğini belirten Merkel, bunun için de tek ses olarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, “Libya’daki durumu uzunca ele aldık. BM’nin izlediği bir süreç var ama çözüme yardımcı olmalıyız. Libya, üçüncü ülkelerin kendi stratejileriyle çözüm bulacağı bir ülke değil. Kendi çözümünü bulmalı” diyerek Macron’dan farklı bir tutum sergiledi.

DOĞU AKDENİZ

Doğu Akdeniz’de tansiyonun yükseldiğini ve mutlaka düşürülmesi gerektiğini söyleyen Merkel, “Eğer Fransa ve Almanya güçlerini birleştirise ilginç bir çözüm bulunabilir. AB üyesi ülkelerin egemenlik haklarına saldırıyı kabul edemeyiz. Ama çözüm askeri değil diyalog, tartışma yoluyla bulunmalı” dedi.

Macron ise, “Bu konuda Avrupa için etkin bir eylem izlemeyi diliyorum. Hepimiz bu denize bir kaç kilometre uzaktayız. Mare Nostrum. Akdeniz….Tansiyonun düşmesi için işbirliği gerekiyor. Almanya ile birbirini tamamlayan bir yaklaşım içindeyiz” dedi.

Macron, şöyle devam etti: “Doğu Akdeniz’de de hedefimiz aynı. İkimiz de aynı şeyi istiyoruz: Bağımsızlığımız ve istikrar. İki tarafın da kendi tarihi var. Ama ortak bir hedefe ulaşmak için tamamlayıcı bir çalışma yürütmeliyiz. Ortak hedefimiz, tansiyonun düşmesi, bağımsızlığımıza ve üyelerimizin bağımsızlığına saygı ve yapıcı bir ajanda ile Akdeniz’de tüm tarafların bir araya gelmesi. Özellikle Türkiye… Türkiye ile, atılan provokatif adımların ardından yeniden bir yapılanma sağlanmalı, bizim haklarımıza saygı duyulmasını sağlamalıyız.”

“MACRON İLE DOĞAMIZ VE KARAKTERİMİZ FARKLI”

Doğu Akdeniz krizi karşısında farklı yöntemlerin izlenebileceğini belirten Merkel, “Sayın Macron ile doğamız ve karakterlerimiz farklı. Bu nedenle farklı tepkiler vermemiz de doğal. Doğu Akdeniz’de AB’li partnerlerimizle ortak hareket edebiliriz, ya da bölgeye savaş gemisi gönderebiliriz. Almanya olarak biz Türkiye ve Yunanistan’ın yeniden diyaloğa geçmesi yolunu seçtik. Biz genel bir projenin izlenmesini istiyoruz. Hangi stratejinin daha iyi olduğunu bilmek zor. Bu nedenle de birlikte çalışmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

Merkel’in sözlerine Macron, “Bir bölgesel gücün sınırları aşması karşısında, diplomasinin yanında, askeri güç kırmızı çizgisi olmadan söz konusu değil. Ama askeri güç de, diplomatik yol olmadan yıkıcı etki yapıyor, çünkü tansiyonu yükseltiyor. İkisini birden elde tutmak gerekiyor. Bizim yaptığımız da budur” karşılığını verdi.

CNN’e konuşan Miçotakis Türkiye’yi yanlış bilgi yaymakla suçladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder