19 Ağustos 2020 Çarşamba

Yunanistan ve Güney Kıbrıs, AB’yi Türkiye’ye karşı sert tutum almaya çağırdı

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Avrupa Birliği’ni (AB) Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Türkiye’ye karşı daha sert tutum almaya çağırdı.

BOLD – Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi dışişleri bakanları, Güney Lefkoşa’da yaptıkları açıklamada Doğu Akdeniz’deki gerginlik konusunda Türkiye’ye daha sert bir tutum takınması yönünde Avrupa Birliği’ne çağrıda bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, iki ülke arasında politika koordinasyonu amacıyla Güney Lefkoşa’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Dendias, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ve Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ile görüştü.

“AB’NİN EGEMENLİĞİNİ İHLAL EDİYOR”

Lefkoşa ve Atina, Türkiye’nin hem kendi ülkelerinin egemenliklerini hem de AB’nin egemenliğini ihlal ettiği iddiasıyla Brüksel’den daha sert tutum almasını istiyor.

Dendias, “Türkiye’nin (Doğu Akdeniz’de) dozunu artırdığı saldırganlığı AB’yi hedef almaktadır ve o nedenle buna karşı gelebilmek için AB’nin tepkisinin de dozu artırılmalıdır” dedi.

Yunan Dışişleri Bakanı, Türkiye’yi bölgede “istikrarı bozan bir rol oynamakla” suçladı ve “Türk provokasyonları AB’nin, ABD’nin net tavırlarına, Avrupa değerlerine, uluslararası hukuka saygısızlık teşkil ediyor… ve kabul edilemez bir askerileşme söz konusu” dedi.

Bakan Dendias, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in bu ay içerisinde AB’nin 27 üyesinin dışişleri bakanlarına Türkiye’ye yönelik bir dizi muhtemel yaptırımlar listesi göndereceğini ifade etti. Konunun, AB’nin Akdeniz’e kıyısı olan yedi ülkenin eylül ayındaki toplantısında ve 24-25 Eylül tarihlerinde yapılması planlanan AB liderler zirvesinde ele alınması bekleniyor.

ÖDÜL VE CEZA MODELİ

Rum Dışişleri Bakanı ise “Kıbrıs ve Yunanistan, Erdoğan’a ödün verilmesinin Türkiye’nin kabahatli davranışının görülmemiş düzeyde artmasına yol açacağına uzun zamandır işaret ediyordu” dedi.

Güney Kıbrıs’ın AB-Türkiye ilişkilerinde “ödül ve ceza” modelini desteklediğini belirten Christodoulides, iki taraf arasındaki işbirliğinin, AB’nin temel değerlerinin ihlal edilmesi halinde “sağlam bir tepki” ile dengelenmesi gerektiğini aktardı.

Bakan, Mısır, İsrail ve Lübnan ile deniz anlaşmaları yaptıklarını ve “deniz yetki alanları kurmak üzere diğer komşu ülkelerle müzakereye hazır olduklarını” ifade etti.

Rumlar Avrupa Birliği’ni Doğu Akdeniz’de ‘çekingen’ davranmakla suçladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder