20 Ağustos 2020 Perşembe

Trump Birleşik Arap Emirlikleri’ne F-35 satmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmak üzere anlaşmaya varan Birleşik Arap Emirlileri’ne F-35 savaş uçağı satışını değerlendirmeye aldıklarını belirtti. “Birkaç F-35 satın almak istiyorlar. Paraları var” dedi.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) F-35 savaş uçağı satışını değerlendirdiklerini açıkladı.

Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalar yapan Trump, BAE’nin “birkaç” F-35 satın alma isteğini bildirdiğini belirterek İsrail ile BAE arasında geçen hafta varılan ve ilişkilerin normalleştirilmesini öngören anlaşmanın doğurduğu yeni dinamikler göz önünde bulundurularak satışın değerlendirmeye alındığını kaydetti. Trump, “Belki bir o kadar önemlisi, BAE’nin uçakları alacak parası var” diye konuştu.

Trump, F-35’lerin radarlarda görünmeme özelliğine atıfta bulunarak, “Paraları var ve birkaç F-35 için sipariş vermek istiyorlar. Dünyanın en iyi savaş uçağı, bildiğiniz gibi tamamen görünmez” dedi. ABD Başkanı, BAE ile İsrail arasındaki anlaşmanın Ortadoğu’da barış yönünde büyük bir ilerleme olduğunu söyledi.

ANLAŞMADA GİZLİ MADDE İDDİASI

İsrail medyası, İsrail ile BAE arasında geçen hafta varılan anlaşmada, ABD’nin BAE’ye askeri teknoloji transferine yeşil ışık yakan bir gizli madde olduğunu, gizli maddeyle Amerikan F-35 savaş uçakları ve İHA (insansız hava aracı) teknolojisinin BAE’ye satılmasının önünün açılacağını yazmıştı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise BAE ile yapılan anlaşmaya rağmen bu tür bir satışa karşı çıkacağını söylemişti. Netanyahu’nun ofisi, Başbakan’ın İsrail ile barış anlaşmasına sahip Arap ülkeleri dahil olmak üzere Ortadoğu’da hiçbir ülkeye F-35 ya da diğer gelişmiş silah sistemlerinin satışını onaylamadığı belirtilmişti.

İsrail ve ABD arasında on yıllardır geçerli mutabakat gereği ABD bu ülkelere askeri dengeleri değiştirebilecek silah ve teknoloji satışı gerçekleştirmiyordu.

İsrail-BAE anlaşmasında “gizli madde” iddiası: Netanyahu yalanladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder