21 Ağustos 2020 Cuma

Babası tutuklu Yusuf’un otizm oranı bir yılda yüzde 30 arttı

Yüzde 64 otizm teşhisi konulan 6 yaşındaki Yusuf Halis Çetin’in engellilik oranı bir yıl içinde yüzde 30 arttı. Babası cezaevinde tutulan Yusuf artık yüzde 90 otizmli.

SEVİNÇ ÖZARSLAN
BOLD ÖZEL – Üç yaşındayken otizm teşhisi konulan Yusuf Halis Çetin’in, engellilik oranı yüzde 90 oldu. Babası 1 yıldır Silivri Cezaevinde tutuklu olan Yusuf’un annesinin verdiği bilgiye göre, babasından uzak kalmak Yusuf’un sağlığını hızlı bir şekilde etkiledi. Öfke nöbetleri ve davranış problemleri arttı. Yaşadığı ayrılık travmasından sonra kazandığı becerileri kaybetti ki, bunlardan biri tuvalet eğitimi. Otizmli bir çocuk için bu beceri yaklaşık 6 ay -1 yıl gibi bir sürede kazanılıyor.

İstanbul Zeynep Kamil Hastanesi’nin 18 Ağustos 2020’de Yusuf’a verdiği son rapora göre Yusuf’un özel koşul gereksinimi artık yüzde 90-99 arasında oldu.

“BABANIN TERAPİLERE KATILMASI ONUN YARARINA OLACAKTIR”

Hem otizm hem de epilepsi hastası Yusuf Halis konuşamıyor, tek başına yemek yiyemiyor. Annesi Zehra Bilge Çetin, oğlunun 3 özel terapi aldığını, bu eğitimleri veren merkezlerin yazdıkları raporlarda eşi Özer Çetin’in terapilere katılmasının onun yararına olacağının belirtildiğini söyledi.

Zehra Bilge Çetin, “Yusuf’u götürdüğüm eğitim merkezleri ‘babanın seanslara katılması çok önemlidir, çocuğun üstün yararına olacaktır’ diye raporlar verdiler. Konuşma terapisti, fizyoterapist ve özel eğitim aldığı bir başka kurum daha var; üçü de aynı şeyi söyledi.” dedi.

RAPORLARI MAHKEMEYE SUNULDU

Eşinin yargılanacağı mahkemenin daha 29 Temmuz’da belli olduğunu ifade eden Zehra Bilge Çetin, “Yusuf’un raporlarını daha önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunduk. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacağı yeni belli oldu. Son raporlarla birlikte oraya da başvuracağız.” diye konuştu.

“BİR GÖRÜŞTE KAFASI YARILDI”

Normal bir çocuğu bakıp büyütmek bile çok zorken otizmli bir çocukla tek başına ilgilenmek anne için çok daha zor. İhtiyaç duyduğu terapilerinin, ilaç ve takviye edici ürünlerin, eğitimi desteklemek için kullanılan materyallerin pahalı oluşu tek başına bir ebeveynin işini daha da zorlaştırıyor.

Bir de cezaevi ziyaretleri var. Babasını ziyaret edince çok mutlu olan Yusuf’u annesi mecburen görüş günlerine götürüyor. Zehra Bilge Çetin, kalabalık, aşırı gürültü, sıra beklemek ve üst aramaları gibi cezaevi prosedürlerinin otizmli bir çocuğun gündelik hayatını olumsuz etkilediğini söylüyor. Bir ziyaret sırasında ise demir kapı açılmadığı için Yusuf’un sinirlendiğini, kafasını koruluğa vurunca yarıldığını ve 5 dikiş atıldığını anlatıyor:

“DUYGU BOŞALMASI YAŞADIĞI İÇİN GÖRÜŞLERDE UYUYAKALIYOR”

“Yusuf ile sabahın köründe yollara düşünüyoruz. Babasını görene kadar özellikle cezaevine girince Yusuf çok ağlıyor. Herkes bize bakıyor. Yusuf’a dışarıdan bakınca otizmli olduğu anlaşılmıyor. İnsanlar neden o kadar ağladığına anlam veremiyor. Babasını görünce çok mutlu oluyor. Normalde Yusuf’un çok zor uyuturum. Bazen 48 saat uyumadığı oluyor. Ama ne zaman görüşe gitsek daha oradan çıkamadan uyuyakalıyor. Kapalı görüşte de babasını görüyor, dokunamıyor, cama vurur vurur, sonra uyuyor. Aslında orası çok aydınlık bir ortam her kabinde ışık oluyor. Ve çok insan olduğu için gürültülü de bir yer. Böyle bir ortamda da uyuması mümkün değil ama uyuyor.”

Annesinin belirttiğine göre Yusuf’un babasını gördükten sonra uyumasını psikologlar duygu boşalması yaşadığı için rahatlamasına bağlıyor.

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ

26 Ağustos 2019’da gözaltına alınan baba Özer Çetin (34), 2014’e belediyeler bağlı etüt merkezlerinde coğrafya öğretmeni olarak görev yaptığı için örgüt üyesi olduğu iddiasıyla yargılanıyor.

20 Ağustos 2014 doğumlu Yusuf Halis, evde sürekli anne babasıyla birlikte Silivri Cezaevinde çekindiği fotoğrafa bakıyor.

“Babamı bırakın! Hayattayken onunla beraber olmak istiyoruz”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder